Masopustní čas je odedávna podle tradic také časem opojných nápojů – silnějších, vhodných do nejstudenějšího období roku. Popíjí se horká medovina, svařená vína, ale také nápoje studené – zejména kvasy. Jsou to aromatické nápoje vonící medem a bylinkami, jejichž podstatou jsou kvasnice, cukr nebo med a mouka; navíc se přidávají různé chuťové doplňky. Typické staroslovanské nápoje není složité si doma vyrobit - k vyzkoušení a ochutnání předkládáme dva předpisy: Medový kvas Suroviny: 6 litrů vody, 300 g tmavého lesního nebo světlého lučního medu, 1 citrón nakrájený na plátky, 10 g kvasnic, 1 lžička hladké či polohrubé mouky, 80 g rozinek Připravíme si kameninovou nádobu o obsahu více než 6 litrů – hodit se může veliký sádelňák, nebo dvouuchý kameninový soudek k nakládání zelí – ten musí být ovšem dokonale vyčištěný a vypařený – pokud jsme v něm už někdy zelí dělali. Do této nádoby dáme plátky citrónu a rozinky a přilijeme med. Dáme vařit vodu a ještě vroucí nalijeme do kameninové nádoby na med a rozinky s citrónem. Až voda vystydne a je vlažná, přidáme kvasnice, které jsme předtím rozmíchali se lžičkou mouky a dvěma lžícemi vody. Zakryjeme plátnem a necháme 16 hodin stát. Zhruba po této době by kolečka citrónu a rozinky měly vyplavat na hladinu – až se tak stane, vyndáme je čistou lžící. Poté kvas přelijeme do silnostěnných lahví. Lahve musí být čistě umyté, dobře vypařené. Při plnění nenalíváme lahve plné, necháme několik centimetrů pod zátkou prázdno – lahve by měly být plné asi do šesti sedmin svého obsahu. Potom lahve zazátkujeme. Ukládáme do chladu, pít můžeme od druhého dne. Bylinkový kvas Suroviny: 10 litrů vody, 100 g hladké mouky, 100 g kmínu, 50 g lipového květu, 50 g estragonu, 100 g droždí, pár kousků routy, 1 kg cukru, jeden vanilinový cukr. Připravíme si velký smaltovaný hrnec. Dáme do něj sušené nebo čerstvé bylinky a koření. Zalijeme vroucí vodou a necháme přikryté odstát asi 4 hodiny. Pak 15 minut pomalu povaříme, přecedíme a necháme stát asi půl hodiny. Pomalu sléváme do další velké nádoby, do které pak přidáme smíchaný cukr, droždí a mouku, a také vanilinový cukr. V této nádobě (nebo ve dvou 5 litrových lahvích od okurek) necháme vykvasit. Za pár dní slijeme do silnostěnných lahví, opět necháme pod zátkou místo. Dobře uzavřeme a dáme do chladu. -ag-