Čím brousit nůž není jednoduchá otázka. U všech typů nožů je vždy na místě při koupi se informovat, jaký typ brousku je na ten který typ ostří optimální. Broušení je zásah do kvality nože, kterým můžeme ostří i poškodit – pokud bychom například šli na nejdražší typ nože s obyčejným brousicím kovovým kolečkem. Když koupíme sadu nožů v dřevěném špalku, součástí sady by měl být i dlouhý kulatý brousek, zvaný ocílka. Ocílka je jemnější než obyčejné hranaté typy brousků a brousí s ní profesionálové. Spíše ale profesionálové broušení svých drahých nožů svěří opět profesionálům. Takže i nám by měla být při vyšší investici a koupi drahých nožů doporučena kvalitní a specializovaná brusírna, kde se o naše nože kvalitně postarají. Způsoby mytí Kvalitní nože můžeme koupit v rozmezí zhruba od 200 do 400 korun. Nůž ovšem můžeme mít i za cenu několik tisíc. Proto se vyhýbáme pokušení používat ho na věci, k jejichž krájení není určený – tím bychom nůž jenom ničili. Mnoho lidí se pro určitý nůž rozhoduje vedle kvality oceli a ceny také podle tvaru a materiálu rukojeti – protože ne každý snese tvrdou plastovou nebo kovovou rukojeť. Mnohem sympatičtější je například dobře tvarovaná rukojeť z palisandrového dřeva. Takový nůž bude sice dražší, ale výborně sedne do ruky, nebude do ní tlačit. Podle materiálu použitém na rukojeti také nože myjeme. Kvalitní a nákladné nože omýváme bezprostředně po práci a také je utíráme a leštíme. Chybou je nechávat na nich delší dobu zbytky potravin stejně jako mapy od kapek vody. Nože s dřevěnou rukojetí dlouho nemácháme ve vodě a pokud jde o myčku – tam dáváme jen ty nože, které jsou do ní určeny. Opět to nebudou nože s dřevěnou rukojetí, ale obecně ani žádné nože vyrobené z kvalitnější oceli, pro kterou není vždy vhodná chemie používaná v myčce. Takže pokud si chceme kvalitní nože uchovat, budeme je spolu s jemným sklem a porcelánem po babičce také mýt v ruce. Levnější nože s plastovou rukojetí naopak do myčky bez obav můžeme dát. -ag-