Masopustní zeleninové variace

Po neděli možná přijde vhod k večeři trocha zeleniny. Aby přechod z nedělního hodování nebyl tak drsný, nepřinášíme dnes nějakou tvrdou redukční dietu, ale recepty ze staré české domácí kuchyně. Úpravy nejsou tak lehké jako letní zeleninová jídla, hodí se spíše k tomuto období blížícího se masopustu. Použít se dají...

Po neděli možná přijde vhod k večeři trocha zeleniny. Aby přechod z nedělního hodování nebyl tak drsný, nepřinášíme dnes nějakou tvrdou redukční dietu, ale recepty ze staré české domácí kuchyně. Úpravy nejsou tak lehké jako letní zeleninová jídla, hodí se spíše k tomuto období blížícího se masopustu. Použít se dají dobře jako samostatné jídlo, přílohy k masu nebo zabijačkovým pochoutkám.

Zelí po štýrsku
Na světlé cibulce osmažíme jemně nasekané uzené maso. Přidáme čerstvé, drobně pokrájené bílé zelí a dusíme do měkka. Potom trochu zaprášíme hladkou moukou, podlijeme a povaříme.

Dušený salát
Zajímavý recept je na vařený hlávkový salát. Vznikne něco jako variace na špenát – s chutí do sladka nebo česnekova.

Velkou hlavu hlávkového salátu vypereme, roztrháme a uvaříme ve slané vodě. Scedíme a na hrubo rozkrájíme. Pak přidáme světlou jíšku s cibulkou nebo česnekem, sůl, pepř, 1/8 litru kysané smetany a necháme velmi krátce přejít varem. Obměnou je přidání k salátu a jíšce ještě 1/4 kg zeleného hrášku s trochou cukru – vše se musí ještě povařit, aby hrášek změkl.

Mrkev s uzeným masem
Na pánev dáme rozškvařit dobře vyuzenou slaninu. Přidáme cibulku a mrkev nakrájenou na jemné nudličky. Osolíme, ocukrujeme a dusíme. Podléváme vývarem a dusíme do měkka, pak jemně zaprášíme moukou a přidáme sekanou zelenou petrželku.

Jemné kedlubny
Hodí se jako příloha k masu, která je rychle připravena: Mladé kedlubny oloupeme a rozpůlíme. Uvaříme ve slané vodě do měkka, scedíme, dáme na zahřátou mísu, polijeme máslem.

Omáčka k chřestu
Chřest uvaříme ve slané vodě. K jeho přelití se hodí například tato omáčka: světlou jíšku rozředíme vodou, ve které jsme vařili chřest. Dále přidáme podle chuti pár lžic smetany, na velmi jemno nasekanou petrželku, pepř, pár kapek citrónové šťávy a dosolíme. Omáčkou přelijeme chřest na míse.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na rekonstrukci kuchyně?

Zadejte si poptávku v kategoriích: <a href="http://www.nejremeslnici.cz/c/rekonstrukce-kuchyne-578">rekonstrukce kuchyně</a>,<a href="http://www.nejremeslnici.cz/c/kuchyne-6">kuchyně</a>.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Kuchyňská linka a schodiště, Skleněný obklad na záda kuchyně, Výroba kuchyňské linky.