Po neděli možná přijde vhod k večeři trocha zeleniny. Aby přechod z nedělního hodování nebyl tak drsný, nepřinášíme dnes nějakou tvrdou redukční dietu, ale recepty ze staré české domácí kuchyně. Úpravy nejsou tak lehké jako letní zeleninová jídla, hodí se spíše k tomuto období blížícího se masopustu. Použít se dají dobře jako samostatné jídlo, přílohy k masu nebo zabijačkovým pochoutkám. Zelí po štýrsku Na světlé cibulce osmažíme jemně nasekané uzené maso. Přidáme čerstvé, drobně pokrájené bílé zelí a dusíme do měkka. Potom trochu zaprášíme hladkou moukou, podlijeme a povaříme. Dušený salát Zajímavý recept je na vařený hlávkový salát. Vznikne něco jako variace na špenát – s chutí do sladka nebo česnekova. Velkou hlavu hlávkového salátu vypereme, roztrháme a uvaříme ve slané vodě. Scedíme a na hrubo rozkrájíme. Pak přidáme světlou jíšku s cibulkou nebo česnekem, sůl, pepř, 1/8 litru kysané smetany a necháme velmi krátce přejít varem. Obměnou je přidání k salátu a jíšce ještě 1/4 kg zeleného hrášku s trochou cukru – vše se musí ještě povařit, aby hrášek změkl. Mrkev s uzeným masem Na pánev dáme rozškvařit dobře vyuzenou slaninu. Přidáme cibulku a mrkev nakrájenou na jemné nudličky. Osolíme, ocukrujeme a dusíme. Podléváme vývarem a dusíme do měkka, pak jemně zaprášíme moukou a přidáme sekanou zelenou petrželku. Jemné kedlubny Hodí se jako příloha k masu, která je rychle připravena: Mladé kedlubny oloupeme a rozpůlíme. Uvaříme ve slané vodě do měkka, scedíme, dáme na zahřátou mísu, polijeme máslem. Omáčka k chřestu Chřest uvaříme ve slané vodě. K jeho přelití se hodí například tato omáčka: světlou jíšku rozředíme vodou, ve které jsme vařili chřest. Dále přidáme podle chuti pár lžic smetany, na velmi jemno nasekanou petrželku, pepř, pár kapek citrónové šťávy a dosolíme. Omáčkou přelijeme chřest na míse. -ag-