Chceme při rodinné sešlosti překvapit příbuzné originálním domácím pitím a pohostit je něčím, co ocení? Co třeba vyzkoušet domácí kořeněné víno – přímo francouzský vermut domácí výroby? Musíme se ale na domácí oslavu připravit s předstihem, protože budeme na výrobu potřebovat nejméně měsíc (a přidáme raději den, kdyby se nám pokus napoprvé nepovedl a bylo by nezbytné dojít nějaký ten vermut koupit). Zajímavé bude sledovat krok za krokem, jak kořeněné víno vzniká, co všechno se do něj vlastně přidává. Základ vermutu – víno s lihem – si sami okořeníme vlastní bylinnou směsí. První, co k tomu potřebujeme, je zajít do lékárny anebo spíše specializované prodejny s bylinkami a přinést celou náruč voňavých sáčků – budeme je potřebovat k macerování. Takže vzhůru pro čarovné byliny! Domácí francouzský vermut Potřebujeme: 50 g pomerančové kůry, 50 g pelyňku pravého, 13 g heřmánku (květ), 5 g kardamonu, 50 g fialkového oddenku, 40 g benediktu, 0,5 g mleté skořice, 0,5 g nastrouhaného muškátového oříšku. Do sáčku z hustého jemného plátna si připravíme směs všech uvedených ingrediencí. Koupíme také stolní jablečné víno – budeme ho potřebovat 4,5 litru. Toto množství smícháme s 0,5 litrem lihu, potom přidáme ještě 2,5 cl malinového sirupu. Všechno promícháme a nalijeme do nádoby, kterou můžeme dva týdny postrádat – může to být velký hrnec nebo demižón. Zašitý nebo dobře zavázaný sáček ponoříme do vína. Nádobu s budoucím vermutem musíme dobře uzavřít – hrnec povážeme plátnem, přiklopíme dobře padnoucí poklicí a tu ještě zafixujeme. Demižón zazátkujeme a hrdlo povážeme plátnem. Nádobu postavíme na chladné místo, třeba do spíže. Po dvou týdnech je vermut již okořeněný, proto z něj vyjmeme sáček s bylinami. K plnému rozvinutí výrazné chuti a aromatu a prostoupení chuti bylin s ovocným vínem vermut potřebuje ještě alespoň další dva týdny (ale i měsíc a víc) uležet. Můžeme jej stočit do lahví a nechat ležet na policích ve spíži. Vermut podáváme s ledem nebo jako součást rozmanitých koktajlů. -ag-