Chřipka a čaje

Chřipka a čaje

Dnešní díl seriálu o domácím baru nás zastihuje v době doznívající chřipkové epidemie, kdy spousta lidí zápasí s recidivami a sníženou obranyschopností. V takovém stavu s ucpaným nosem si člověk ovšem dobrý koktajl nevychutná. Je vhodné vyhnout se alkoholu i ze zdravotního hlediska a obrátit se jako k hlavnímu nápoji...

Dnešní díl seriálu o domácím baru nás zastihuje v době doznívající chřipkové epidemie, kdy spousta lidí zápasí s recidivami a sníženou obranyschopností. V takovém stavu s ucpaným nosem si člověk ovšem dobrý koktajl nevychutná. Je vhodné vyhnout se alkoholu i ze zdravotního hlediska a obrátit se jako k hlavnímu nápoji k čaji. Ani oblíbené mírně alkoholické nápoje na zahřátí jako svařené víno nebo grog nejsou při nemoci nejvhodnější, protože vypitý alkohol tělo musí zase vyloučit – a my nemáme tělo zatěžovat, ale posilovat, aby přemohlo nápor virů.

Které z čajů jsou nyní nejvhodnější?
Jsou to čaje s pročišťovací schopností, čaje posilující imunitu a povzbuzující látkovou výměnu. Dále pijeme čaje, které zabraňují množení bakterií a které působí i na některé viry. Na to jsou specialisty některé zelené čaje, jihoamerický čaj Lapacho nebo černý čínský čaj z provincie Yunnan zvaný Pu Erh.

Léčivý čaj nemusí být nechutný
- jeho chuť můžeme ovlivnit. Med a mléko v čaji neuškodí při horečce a kašli, ale nepřidáváme je do čaje, když máme rýmu - tu by nám ještě zhoršily. Přidat si do čaje můžeme skořici a ovocný cukr.

Léčivé čaje pijeme jen krátkodobě
Zejména bylinné léčivé čaje pijeme jen cíleně, tedy když to tělo potřebuje a nikoliv jako běžný nápoj. U jednotlivých druhů má být vždy uvedeno, zda se hodí k dennímu preventivnímu pití. Při chřipce či nachlazení je vhodný čaj lipový, čaj z černého bezu, případně heřmánkový. Jako hodnotný zdroj vitamínu C je nenahraditelný čaj šípkový.

Čaj Lapacho nespařujeme
ale povaříme – dáme do litru vody lžíci čaje a vaříme asi 5 minut. Poté necháme čtvrt hodiny louhovat, slijeme a pijeme. Nápoj se silnějším účinkem proti nachlazení připravíme tak, že do hotového teplého čaje přidáme šťávu z jednoho citrónu, špetku mletého zázvoru, případně cayenský pepř, který v kombinaci s čajem zesiluje pocení. Pijeme při prvních příznacích nachlazení.

Dětem dáváme zásadně nearomatizované čaje
- nejlépe čaje označené BIO. Jedním z nich může být červený nebo černý nearomatizovaný jihoafrický čaj Rooibos. Po jeho zchladnutí do něj můžeme přidat med či citrónovou šťávu. Mimochodem studený Rooibos může být základem různých osvěžujících limonád – přidává se do něj vanilka, skořice, kolečka citrónu a led – ale to až budeme zase fit.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte osvědčenou firmu na rekonstrukci?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Koupelna, Rekonstrukce bezbariérová koupelny, Rekonstrukce 7 bytů v činžovní domě včetně fasády a balkónů.