Materiály moderních kuchyňských pánví

Právě na stále dokonalejších materiálech vnitřní strany pánví vidíme rychlý technický pokrok: vnitřní povrch tvoří velmi odolné nepřilnavé povrchy, které výrobci pořád zdokonalují. Je to tzv. krystalový povrch, nebo nepřilnavý povrch s granitovou strukturou. Na vnější stěnu pánve se používá tvrzený smalt; u dražších...

Právě na stále dokonalejších materiálech vnitřní strany pánví vidíme rychlý technický pokrok: vnitřní povrch tvoří velmi odolné nepřilnavé povrchy, které výrobci pořád zdokonalují. Je to tzv. krystalový povrch, nebo nepřilnavý povrch s granitovou strukturou. Na vnější stěnu pánve se používá tvrzený smalt; u dražších typů je velmi odolný. Také na dno pánve, které se nesmí horkem pokroutit, mají výrobci své osvědčené patenty: dno s nerezovým diskem proti deformaci, nebo dno celoocelové nerezové s povrchem plným expanzních kanálků.

Dokonalé poklice
Velké i menší kuchyňské pánve dnes používáme ke smažení, dušení, nebo restování pokrmů. Používá se na ně podle typu minimum tuku nebo také žádný. K dušení potřebujeme poklici - moderní pánve s nepřilnavou úpravou se kupují s poklicí nebo bez ní. Dražší typy poklici mají – a to dokonalou, výborně padnoucí a z rozličného materiálu. Poklice bývá z těžkého tvrzeného skla, nerezová, nebo se objevuje v kombinaci obou těchto materiálů - skleněná s tenkým nerezovým okrajem.

U poklice na pánev je důležité, aby měla uprostřed malý otvor s ventilkem na odvod přebytečné páry.

Údržba pánví
Vždy se orientujeme podle návodu k použití, který dovoluje mytí v myčce nebo doporučuje mytí ruční. Pánve omýváme šetrně – podle typu nepřilnavé vrstvy hadříkem nebo jemnou žínkou či houbičkou. Drsná strana mycí žínky už by vnitřní vrstvu poškodila. Pokud je ale tato vrstva už nové generace, je velmi pevná a nepoškrábe ji nic.

Umístění, skladování
Pánve s antiadhezivní úpravou není nejlepší skladovat tak jako hrnce vložené do sebe a ležící jednu na druhé. Většinou zase hrozí poškození povrchu. Do vysoké skříňky je dáváme nastojato nebo dnem dolů. Nejlepší je, když pánve zavěsíme - to jim uškodí nejméně. Pokud máme pánve s otvorem v uchu, můžeme je umístit na kovovou nebo dřevěnou tyč, tak jako ve starých kuchyních.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na rekonstrukci kuchyně?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce kuchyně,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Skleněný obklad na záda kuchyně, Kuchyňská linka a schodiště, Kuchyňská linka.