Mít byt zařízený podle nejposlednějších trendů je sice hezké, ale je to vždy účelné? Zařizujeme-li byt, měli bychom hledět především na stránku účelnosti, abychom bytový prostor využili co možná nejvíce a poskytoval veškeré pohodlí. Zařízený prostor by měl mít hlavu a patu a především pak prostor kuchyňský. Plánování kuchyňské sestavy Při plánování kuchyňské sestavy je víc než nutné logické uspořádání skříněk. Chceme-li, aby provoz v kuchyni fungoval bezproblémově, musíme v první řadě uvážit dispozici místnosti, přitom důležitou roli hrají už vchodové dveře. Blízko nich je praktická chladnička a spíž, abychom přinesený nákup mohli ihned vyložit a uklidit. Uspořádání jednotlivých skříněk pak záleží na samotném uživateli, neměli bychom ale zapomenout, že kolem plotny musí být všechno na dosah ruky a hlavní pracovní plocha by měla být mezi varným a mycím centrem. Nádobí a další kuchyňské nářadí, které používáme často, umisťujeme do spodních vrstev, které jsou snadno přístupné. Do horních skříněk pak ukládáme menší kusy a lehké nádobí. V prostorných kuchyních je ideálním řešením varný ostrůvek, umístěný mimo sestavu. Tam, kde není místa nazbyt, si můžeme pracovní plochu zvětšit přídavným stolkem, který kromě toho poskytuje také místo na ukládání. Většinou bývá vybaven kolečky, takže se snadno přemisťuje podle potřeby. Při výběru sestavy bychom neměli opominout její vnitřní vybavení. Drátěné koše a přihrádky poskytují prostor pro přehledné ukládání potřeb. Můžeme si také pořídit pod pracovní desku vál, prkénka, výsuvnou pracovní desku nebo přímo stolek. Neopominutelné jsou kuchyňské spotřebiče, které kvůli početnosti i rozměrům zaujímají ne nevýznamné místo. Ideální jsou vestavěné prvky (kromě lednice, které ubývá na objemu) působící v sestavě kompaktně. Praktická je pečicí trouba (případně i mikrovlnná) umístěná ve výši očí a varná zóna umístěná o trochu níž než pracovní deska. Obojí umožňuje snadnou manipulaci s pokrmem a také pohodlnou kontrolu. Uvnitř dokonalé V kuchyni uskladňujeme potraviny a používáme velké množství nástrojů a pomůcek. Jedním z určujících momentů je vnitřní vybavení skříněk. Než se jím budeme zabývat, musíme se soustředit na kování. Dvířka se musí otevírat v úhlu 100 až 170 stupňů, což zaručí snadné užívání i údržbu nábytku. Za dvířky moderního kuchyňského nábytku se nacházejí především zásuvky s kvalitními kovovými výsuvy, které umožňují částečné nebo lépe plné vysunutí. To maximálně zvýší komfort využití, protože lze zásuvku vytáhnout celou ven, aniž by z ní něco vypadlo a my máme o jejím interiéru dokonalý přehled. Skutečným hitem jsou potravinové skříně s plnými výsuvy, do kterých lze přehledně uložit větší i menší produkty. K uspořádání zásuvek napomáhá také variabilní vybavení. Řadí se sem různé tyče či členící příčky nebo přihrádky, existuje také dvouúrovňové ukládání, kdy je zásuvka rozdělena ještě do dvou pater nad sebou. Pracovní deska Nejnamáhanějším a nejužívanějším prvkem každé kuchyňské sestavy je pracovní deska. Na ní připravujeme pokrmy - přichází do styku s ostrými předměty, vodou, potravinami, nádobím a atd. - proto je její kvalita asi nejdůležitějším momentem při výběru, navíc její vzhled sjednocuje a dává výraz celé sestavě. Nejrozšířenějším materiálem, ze kterého se vyrábějí kuchyňské pracovní desky, je laminát. Je praktický, není cenově náročný a v nabídce jsou různé dezény, mnohdy imitující přírodní materiály. Většinou jsou speciálně ukončeny tak, že je hrana bezešvě zakončena pomocí povrchové fólie. Klasické materiály, jako je dřevo či přírodní kámen, patří k efektivním povrchům, ale musí se pro toto prostředí povrchově upravit. Především dřevěné desky by měly být vyschlé (aby už nepracovaly) a některé typy napuštěné voskem. Desky z přírodních kamenů si při odpovídajícím zacházení udržují stále své vlastnosti - přirozený vzhled, dlouhá životnost - nicméně je nutné zaplnit jejich póry, aby se do nich nedostaly nečistoty. K výrobě pracovních desek nacházejí uplatnění také moderní materiály, které původně byly vyvinuty k jiným účelům (například pro kosmický průmysl). Mezi nejznámější se řadí Corian, jehož velkou předností je možnost vytvoření bezešvých spojů, takže plocha je bez jakékoliv škvíry, v níž by se mohla udržet nečistota. Z estetických důvodů se začaly používat nerezové desky, které se donedávna výhradně používaly v profesionálních provozech. Zpočátku jen v mycích či varných centrech, později v celé ploše pracovního prostoru. Konkurencí jim jsou nově desky z hliníku, které jsou nejen působivé, ale navíc se snadněji udržují, což jim do budoucna dává velkou přednost. Dřez I když myčka nádobí je dnes už samozřejmou součástí každé kuchyně, místo, které hospodyňka využívá nejvíce a nejčastěji, je dřez a jeho blízké okolí. Podle posledních statistik to je dokonce víc než sedmdesát procent stráveného času. Během této doby tu kuchařka kromě rychlého mytí některých kousků nádobí či domývání větších kusů především připravuje potraviny před konzumací. Nabídka dřezů dnešních firem je velmi rozmanitá, k dostání jsou jednoduché, ale i zdvojené, dokonce i trojité varianty s různými tvary, které lze začlenit do jakékoliv sestavy. Umisťují se buď na rovnou plochu, z praktických důvodů jsou oblíbené také rohové varianty. Samotné dřezy bývají doplněny různými vyjímatelnými košíky, síty či odkapávači, většina je už připravena k nainstalování drtiče odpadů. Právě kvůli své funkci, je víc než důležité, aby dřez byl vyroben z kvalitního odolného materiálu, kterému nebude vadit styk s vodou, potravinami, mastnotou apod. a zároveň se bude dobře udržovat. V absolutní převaze jsou dřezy vyrobené z nerezu, ostatní tvoří dřezy na bázi přírodních a umělých materiálů. Nerez, pokud je správně udržovaný (mluvíme o chromniklu, označeném 18/10, tedy ušlechtilé oceli), nekoroduje ani při poškození, navíc se velmi dobře kombinuje s ostatními doplňky (drátěným programem, baterií, digestoří atd.). Oblíbené jsou kompozitní materiály, jejichž hlavní složkou je přírodní materiál (nejčastěji žula). Jsou výrazné, připomínají kámen a na objednávku z nich můžete mít také pracovní desku i baterii. Jejich nabídka je velmi široká, což se bohužel odráží také v jejich kvalitě. Proto bychom při výběru měli brát v potaz pořizovací cenu, která zpravidla vypovídá o jakosti. Shrnutí:


Logika uspořádání kuchyně Blízko vchodových dveří úložný prostor pro potraviny (chladnička, spížová skříň) Odkládací plocha Dřez Hlavní pracovní plocha Varné centrum Prostor pro finální expedici
Kuchyňská baterie nejdůležitější částí je její kartuše standardně jsou dnes používány kartuše s keramickými destičkami kvalitní kartuše by měla vydržet 15—20 let v případě poškození