Mohou být nealkoholické – příkladem je sangrita, nebo s alkoholem – v tom případě je jejich základem zejména tequila. V mixéru si připravíme sangritu – pikantní mexický míchaný nápoj bez alkoholu. Sangrita 1/3 litru rajčatové šťávy, 1 dcl pomerančového džusu, 50 ml citrónové šťávy, 1 cibule, 1 lžička soli, 1 paprička chilli. Šťávy a další ingredience dáme do mixéru a 10 vteřin mixujeme na maximum. Koktajl dobře vychladíme – necháme alespoň hodinu zakrytý v chladničce, nebo postavíme na chvíli do mrazničky. Naléváme do koktajlových sklenic. Sangrita je ale nejen pro abstinenty – někdy se popíjí s tequilou, nebo naopak – kalíšek tequily se zapíjí sklenkou sangrity. Tequila je pálenka nebo destilát ze zkvašené šťávy agáve. Má svéráznou chuť a pije se typickým způsobem, kdy do jamky v ruce dáme sůl zakápnutou citrónem a zapíjíme. Někdy se citrónem zakápne směs soli a špetky mletého prášku chilli. Pokud se pije tequila se sangritou, pak sůl, chilli a další ostré dochucující ingredience jsou obsaženy už v ní. Na bázi tequily také připravíme známou Margueritu a také méně známé Petroleo, s názvem poukazujícím na vzhled tohoto nápoje. Marguerita 50 ml tequily, 20 ml cointreau, 20 ml citrónové šťávy. Vše smícháme ve sklenici s drceným ledem, podáváme v koktajlových nižších sklenicích. Okraje sklenek přetřeme citrónem a obalíme v soli. Petroleo 50 ml tequily, 20 ml citrónové šťávy, 1/2 lžičky polévkového koření (experimentovat můžeme s worcesterovou omáčkou nebo různými druhy omáčky sójové…), plátek citrónu. V míchací sklenici všechno smícháme, nalijeme do koktajlových sklenic, navrch dáme kolečko citrónu. Tequila pozdě k ránu Sklenka pomerančové šťávy, 30 ml tequily (můžeme nahradit vodkou), lžička sirupu (pomerančový, černý rybíz, malinový), citrón, troška soli, led. Připravujeme v míchací sklenici. Smícháme džus s alkoholem a dobře promícháme se sirupem. Okraj koktajlové sklenky přejedeme půlkou citrónu a omočíme v soli. Vhodíme kostky ledu a přelijeme je promíchaným nápojem. Na povrch kápneme citrónovou šťávu. -ag-