Velikonoční drobnosti

Velkou hostinu na dnešní velikonoční pondělí už máme připravenou a tak nám možná přijde k chuti jenom pár malých nápadů na zpestření velikonočního poledne a odpoledne. Zapékané chlebíčky s nivou Před svátky jsme nakupovali důkladně a tak máme v ledničce rozmanité zásoby. Ze surovin, které pravděpodobně doma najdeme,...

Velkou hostinu na dnešní velikonoční pondělí už máme připravenou a tak nám možná přijde k chuti jenom pár malých nápadů na zpestření velikonočního poledne a odpoledne.

Zapékané chlebíčky s nivou
Před svátky jsme nakupovali důkladně a tak máme v ledničce rozmanité zásoby. Ze surovin, které pravděpodobně doma najdeme, tak můžeme připravit něco rychlého k zakousnutí pro hosty nebo k vínu. Pomazánka na tyto toasty v sobě spojuje vůni roztaveného plísňového sýra, bazalky a česneku.
Na výrobu 35 chlebíčků potřebujeme: 200 g nivy, 150 ml 33 % smetany, 100 g másla, 3 lisované stroužky česneku, šťávu z půlky citrónu, čerstvě namletý zelený pepř, bazalku, sůl.

Máslo, nivu, smetanu, prolisovaný česnek spolu dobře utřeme. Vmícháme sůl, pepř a citrónovou šťávu. Nakrájíme malé krajíčky bílého chleba – veky nebo bagety, natřeme sýrovou směsí a zapečeme na plechu v troubě. Po zapečení dáme na chlebíčky lístečky bazalky. Podáváme horké nebo studené.

Vaječná variace
Každý rok vyrábíme pomazánky z vařených vajec, kterých se o velikonocích sejde opravdu hodně. Přidáváme do nich obligátně hořčici. Zkusme to jednou jinak a do rozsekaných bílků a žloutků dejme česnek, sůl, bazalku, nasekané olivy a nepatrně olivového oleje.

A co k pití?
Možná dostaneme slivovici nebo máme nějakou v baru. Bude se hodit po nemírném hodování, ve kterém asi nebude chybět nějaký ten mastnější chod. Slivovici nabídneme jako digestiv po jídle, nebo ji můžeme kombinovat s kávou, případně z ní vyrobit některý koktajl.

Slovácká káva
Na jednu porci si připravíme 10 g mleté kávy, 20 ml dobré slivovice a cukr. Do malého šálku moka, který jsme dobře napařili horkou vodou, nalijeme slivovici a přilijeme vroucí silnou překapávanou kávu, kterou jsme připravili předem.

Julep ze slivovice s mátou
Na jednu porci: 50 ml slivovice, větvička máty, 10 g cukru, voda.

Do koktajlové sklenice nalijeme trošku vody, ve které rozpustíme cukr. Do vody s cukrem vymačkáme důkladně větvičku máty. Do sklenice potom dáme asi do 3/4 drcený led a promícháme, až se sklenice důkladně ochladí. Dolijeme slivovicí, na povrch dáme třešinku a lístek máty.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme