Z domácího baru: jak si vyrobit cukrový sirup

Při přípravě skoro každého koktajlu používáme cukrový sirup. Je to složka nezbytná – do koktajlu nikdy nemůžeme přidat čistý cukr - koktajly s cukrovým sirupem jsou jemnější a chutnější a mají lepší konzistenci. Cukrový sirup se nedá nahradit ani průmyslově vyráběným ovocným sirupem. Pokud pravý sirup nechceme...

Při přípravě skoro každého koktajlu používáme cukrový sirup. Je to složka nezbytná – do koktajlu nikdy nemůžeme přidat čistý cukr - koktajly s cukrovým sirupem jsou jemnější a chutnější a mají lepší konzistenci. Cukrový sirup se nedá nahradit ani průmyslově vyráběným ovocným sirupem.

Pokud pravý sirup nechceme kupovat, vede k jeho získání i jednoduchá cesta: můžeme si jej vyrobit doma. A to nejen čistý, ale i s různými příchutěmi, které jsou také u rozličných koktajlů předepsány.

Cukrový sirup
K výrobě 1/2 l cukrového sirupu potřebujeme 1/2 kg krystalového cukru a 3/8 studené vody. Vznikne nám základní sirup bez chuti.

Veškeré použité nádoby musí být dokonale čisté. Do nerezového nebo smaltovaného hrnce nasypeme cukr, přelijeme vodou a rozpustíme. Postavíme na oheň, přivedeme pomalu k varu a občas zamícháme. Když se začne směs vařit, postříkáme ji studenou vodou, aby spadla pěna tvořící se na povrchu. Zbylou pěnu sebereme. Potom směs povaříme asi 5 minut.

Vznikne nám přibližně čistého 1/2 litru cukrového sirupu. Přes jemné sítko nebo čisté husté plátno sirup nalijeme do džbánku nebo porcelánového hrnečku a po vychladnutí můžeme nalít do lahví, dobře uzavřeme a uschováme v chladu. Pokud bychom sirup vařili o dvě či tři minuty déle, byl by hustší a nevydržel by delší dobu – podobně jako med by nám brzy v lahvi zkrystalizoval. Sirup můžeme nechat vychladnout a také hned použít na výrobu koktajlů.

K dalšímu použití si můžeme půlku cukrového sirupu ponechat, a z druhé čtvrtiny litru připravíme některý z ochucených sirupů:

Kokosový cukrový sirup
1/4 kg cukrového sirupu, 8 dkg mletého kokosu.

Když se nám vaří základní cukrový sirup, přidáme k němu kokos a povaříme spolu 2 minuty. V zakrytém hrnci necháme odstát asi půl hodiny. Po vystydnutí nalijeme přes plátno do lahve.

Mandlový cukrový sirup
1/4 kg cukrového sirupu, 4 dkg mandlí, 3-4 hořké mandle.

Spařené mandle nasekáme najemno a přidáme do vařícího se sirupu. Povaříme 2 minuty, sundáme z ohně a zakryjeme poklicí.

Necháme stát nejméně 3/4 hodiny, aby mandlová chuť a vůně prostoupila sirupem. Nalijeme do lahve k dalšímu použití.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na kuchyňskou linku?

Zadejte si poptávku v kategoriích: kuchyňská linka,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Výroba kuchyňské linky, Skleněný obklad na záda kuchyně, Obložení kachliček.