Kam s dalšími dekorativními předměty, ale i s potřebnými věcmi jako jsou kuchařské knihy? Podívejte se s námi na možná řešení. Závěsná skříňka Prosklená závěsná skříňka je hluboká pouhých 15 nebo 20 centimetrů a ušetří nám místo v komunikačním prostoru, protože může viset třeba nad kuchyňským stolem nebo jinde v kuchyni ve výšce 130 - 150 cm nad zemí. Využijeme ji podle toho, jak je skříňka hluboká – dvacet centimetrů hluboká skříňka je vhodná třeba na džbánečky, užší na sbírku malých hrnečků. Tyč pod stropem Poblíž kuchyňské linky, tak vysoko, aby nám hlava nenarážela do zavěšených předmětů, instalujeme kulatou dřevěnou nebo nerezovou tyč. Na ni zavěšujeme pánve a další nejfrekventovanější nádobí a náčiní, které denně potřebujeme. Výhodou mimo jiné je, že drahé pánve na tyči nemusíme dávat na sebe, pokud jich máme více a nehrozí tak poškození z jejich přímého kontaktu. Mini lahvičky V některých domácnostech se hromadí dekorativní miniatury lahví od alkoholu. Někdy rychle přibývají a brzy vytvářejí zajímavou sbírku. Postavit je na horní skříňku kuchyňské linky nemá efekt – je to příliš vysoko. Lahvičky zanikají a překážejí také v domácím baru. A přitom pro svoje rozmanité tvary i barvy etikety lahvičky zasluhují, abychom je viditelně umístili. Nejlepší jsou skleněné vitríny hluboké jenom kolem osmi až deseti centimetrů. Při troše štěstí se nám podaří koupit i zasklenou vitrínu. Poslouží ale také obyčejná dřevěná polička na miniatury s oddělenými přihrádkami. Kam s kuchařskými knihami Nejen v domácnostech gurmánů a zanícených čtenářů kuchařek, ale dnes v každé běžné kuchyni se tato literatura hromadí a časem vytváří slušnou knihovničku. Při dnešní produkci, oblíbenosti a tematické šíři kuchařských knih není divu, že občas neodoláme a nějakou novou kuchařku si koupíme. Kuchařské knihy by měly být při ruce, ale nepřekážet chodu kuchyně. Do otevřeného regálu nebo police knihy umístíme třeba vedle kafemlejnků, misek na ovoce a dalších předmětů - budou tak pořád v dohledu. Aby knihy neničila vyšší vzdušná vlhkost z unikajících par, měla by být v každém případě v kuchyni instalována digestoř. Na kuchařskou knihu, podle které právě v daném okamžiku vaříme, je vysoce praktické pořídit si na kuchyňskou pracovní desku šikmou poličku právě o velikosti větší knihy (většinou bývá z děrovaného nerezu nebo plastu), která se připevňuje na tyč nebo přímo na stěnu pod horní skříňky. Na ni se otevřená kniha položí a pohodlně se čte bez nebezpečí, že ji třeba polijeme. -ag-