Varná deska patří k základnímu vybavení každé kuchyňské sestavy. Jejím vhodným výběrem si každá kuchařka může maximálně zpříjemnit nutnou povinnost vaření a navíc výsledek může být téměř vždycky výborný! Varná deska je součástí sporáku nebo existují modely, které se vestavují do kuchyňské linky, a to buď v kombinaci s vestavnou troubou nebo jsou integrované samostatně. Výběr se kromě prostorových možností řídí především zdrojem energie - rozeznáváme tedy plynové a elektrické varné desky. Elektrické varné desky Nejlevnějším a nejméně praktickým řešením jsou varné desky s litinovými plotýnkami, jejichž nažhavení trvá dlouho a dochází k velkým ztrátám tepla. Stále více se proto využívají desky ze speciálního materiálu, který je pro vaření nejideálnější - sklokeramiky. Má hladký zrcadlový povrch odolný vůči zatížení obvyklému při vaření a lze ho snadno a rychle čistit. Hlavní předností je vysoká a úsporná tepelná propustnost ze zdroje tepla k vařenému pokrmu. Základní sklokeramická deska má plotýnky s klasickou elektrickou spirálou. Některé vylepšené modely jsou vybaveny HI-LIGHT plotýnkami, které mají vyšší příkon, takže se rychleji rozehřívají, stejnou funkcí se pyšní desky s halogenovým ohřevem. Prozatím nejúčinnější a také nejdražší variantou jsou desky s indukčním ohřevem. Obsahují indukční cívky, které vytvářejí magnetické pole a vzniklý energetický potenciál je předáván přímo do vařeného pokrmu. Aby proces mohl fungovat, musí být nádoby z materiálu, který je možno magnetizovat (ocel, smaltovaná ocel, litina). Varné pole se přizpůsobí tvaru hrnce a reaguje na dotek, takže když nádobu odstraníme, přenos energie se okamžitě zastaví a uživatel spotřebuje jen tolik energie, kolik je potřeba k vaření. Dalším kritériem při výběru je možnost ovlivnění velikosti varných zón. Základní plotýnky mají předem nastavenou velikost varné zóny, která hřeje po celé své ploše bez ohledu na průměr nádoby. Proto se u většiny výrobků jedna nebo dvě varné plochy vybavují plotýnkami, jejichž plochu lze podle potřeby rozšířit od několika centimetrů až na velikost pekáče. Nejkvalitnější plotýnky pak samy rozpoznají velikost nádoby a hřejí pouze podle jejího tvaru. Plynové varné desky Tyto spotřebiče mají plynové hořáky umístěné na klasické smaltované desce, desce z nerezu nebo sklokeramiky. Vedle standardních hořáků se prosazuje trojitý typ, kdy plamen působí na nádobu ve třech soustředných kružnicích, což podstatně zvyšuje jeho výkon a umožňuje používání nádob o velkém průměru. Pro ně je u některých modelů vytvořena takzvaná duo zóna, což jsou vlastně dva hořáky za sebou, proto je ohřev zajištěn po celé ploše dna. Nad plamenem je nosná mřížka, na kterou se staví nádoba. Může být buď samostatná, nebo jedna velká přes celou varnou desku - nádobí pak lze snadno posouvat z hořáku na hořák. Bát se už nemusíme zapalování, které se sice ještě u některých typů provádí pomocí sirek či elektrického škrtátka, u většiny modelů však existuje elektrické zapalování, které je zabudované přímo v hořáku. Otočením příslušného tlačítka se zároveň vytvoří jiskra a plyn začne hořet. Dva v jednom Protože zákazník je náročný, snaží se mu výrobci vyjít vstříc a zařazují do programu kombinované varné desky (nebo i sporáky). Takový spotřebič obsahuje jak elektrické, tak i plynové plotýnky. U luxusních modelů je výrobek více vybavený a obsahuje např. kompaktní gril či fritézu. Renomované firmy dokonce nabízejí možnost poskládat si z jednotlivých částí varnou zónu přímo podle vlastních potřeb. Funkce, ovládání, bezpečnost Funkcí varných desek je samozřejmě vytvářet teplo a předávat je do varné nádoby. Moderní spotřebiče toho však umí mnohem víc. Vedle regulace stupně ohřevu je jednou z oblíbených funkcí ukazatel zbytkového tepla, který informuje uživatele, že je plotýnka stále ještě horká a hrozí nebezpečí popálení. Vhod přijde také infračervený varný senzor, který permanentně měří teplotu v hrnci, takže pokud nastavíme správnou teplotu pokrmu, nikdy nám nepřekypí, ani se nic nerozvaří. Luxusní typy mají možnost časového nastavení spuštění ohřevu, některé modely, které jsou určeny pro kombinaci s vestavnou troubou, mají speciální odvod par přímo do odsavače ad. Ovládání je u samostatného spotřebiče součástí varné desky nebo je zpředu na panelu pečicí trouby (u vestavného sporáku). Jednotlivá tlačítka jsou přehledně označena, ovládání je mechanické nebo dotykovými senzory. Tam, kde vzniká velké teplo, je velmi důležitá bezpečnost. U plynových desek je zabezpečena termopojistkou, která v případě zhasnutí plamene přeruší přívod plynu k hořáku. Elektrické desky mají ve výbavě zámek, který zabezpečí nechtěné spuštění plotýnky. Aby spotřebič fungoval přesně tak jak má, je nutné dodržet všechna pravidla o provozu a zajistit instalaci speciálně vyškoleným odborníkem. Údržba Zbytky jídla a nečistoty vzniklé při vaření nejlépe a nejpohodlněji z varné desky odstraníte pomocí houby a tekutých prášků. U sklokeramických desek je třeba dávat pozor, abychom na rozpálenou plochu nepostavili studený hrnec nebo neupustili ostrý předmět, může se totiž snadno stát, že praskne. -Vojtěch Skromný-