Pokračujeme v malém opakování pro domácí barmany. Zaměříme se na postup při výrobě koktajlů přímo v šejkru. Jako první ingredienci do šejkru dáváme led. V receptech jsou udány buď malé nebo velké kostky, případně ledová tříšť, eventuálně je rozhodnutí necháno na barmanovi. Pokud jde o množství ledu na jednu porci nápoje, dáváme orientačně asi čtyři kousky ledu na porci, kousky by měly být velké asi jako menší ořech. Na led nalijeme další součásti koktajlu. Po správném zavření šejkru s ním zatřepeme – zase podle návodu – dlouze, krátce, intenzivně... Šejkrem třepeme ve výši ramen, a většinou třeseme vodorovně – zleva doprava a zpět. U dvojdílného šejkru většinou nahoru a dolů. V zásadě protřepáváme tak dlouho, dokud nevidíme, že se šejkr z vnější strany orosil. Po otevření šejkru nápoj naléváme přes sítko do sklenic. Máme dvě možnosti: buď máme šejkr, jehož součástí sítko už je, nebo potřebujeme sítko samostatné – používáme sítko barmanské (strainer), které má po obvodu kovovou spirálu. Do šejkru nelijeme nápoje s bublinkami – ať už šumivá vína, nebo nápoje nealkoholické. Bublinky se nesnášejí s protřepáváním. Do sklenek naléváme hotové koktajly a jenom je zdobíme – ovocem, řezem pomeranče, třešinkou. Nebo ještě ve sklenkách koktajl kompletujeme – doléváme třeba právě sodou nebo sektem. Dva návody na citrusové cukrové sirupy: Citrónový cukrový sirup Do 1/4 litru základního cukrového sirupu dáme kůru ze čtyř citrónů. Necháme přejít varem a dáme 1/2 hodiny odstát. Po vychlazení používáme nebo přelijeme do lahve a dáme do chladu. Pomerančový cukrový sirup Postup je tentýž jako u sirupu citrónového; použijeme jenom kůru pomerančovou nebo mandarinkovou. -ag-