Dnes si přečtěte návody na výrobu dalších nejvíce používaných cukrových sirupů, které potřebujeme při výrobě koktajlů. Vždy se vyplatí mít při ruce rozmanitější výběr těchto sirupů, abychom dosáhli širšího repertoáru při přípravě alkoholických i lihuprostých koktajlů. Připomínáme výrobu 1/2 litru základního cukrového sirupu, do kterého posléze budeme míchat příchuti. Z tohoto množství si potom můžeme vyrobit dvě čtvrtlitrové lahvičky dvou různě ochucených sirupů: K výrobě 1/2 litru cukrového sirupu potřebujeme 1/2 kg krystalového cukru a 3/8 litru studené vody. Do nerezového nebo smaltovaného hrnce nasypeme cukr, přelijeme vodou a rozpustíme. Postavíme na oheň, přivedeme pomalu k varu a občas zamícháme. Když se začne směs vařit, postříkáme ji studenou vodou, aby spadla pěna tvořící se na povrchu. Pěnu sebereme a směs povaříme asi 5 minut. Vznikne nám asi 1/2 litru cukrového sirupu. Přes plátno nalijeme sirup do džbánku a po vychladnutí přelijeme do lahví, dobře uzavřeme a uschováme v chladu. Zázvorový cukrový sirup Suroviny: 1/4 litru cukrového sirupu a kávová lžička mletého zázvoru. Do ještě horkého cukrového sirupu vmícháme jemně namletý zázvor a krátce spolu povaříme. Potom sirup přikryjeme a dáme asi na půl hodiny odstát. Přes sítko nalijeme do lahve. Vanilkový cukrový sirup Suroviny: 1/4 litru cukrového sirupu, 2 vanilkové lusky. Vanilkové lusky podélně rozpůlíme a vhodíme do vařícího se cukrového sirupu. Vaříme asi minutu a poté necháme půl hodiny odstát v zakryté nádobě. Přecedíme přes plátýnko a nalijeme do lahve, kterou dobře uzavřeme. Čokoládový cukrový sirup Suroviny: 1/4 litru cukrového sirupu, 10 dkg kvalitní čokolády (hořké a s nejméně 60 % kakaa). Malé čtverečky čokolády rozpustíme ve vodní lázni: hrníček s čokoládou vložíme do kastrolku s horkou vodou a čokoládu za stálého míchání necháme změknout a úplně se rozpustit. Do rozpuštěné čokolády přilijeme hotový cukrový sirup a 1 - 2 minuty spolu povaříme na malém ohni. Sirup scedíme, nalijeme do lahve a dobře zavíčkujeme. Všechny sirupy můžeme ihned používat nebo v uzavřených lahvích uschovat v chladu. Návod na výrobu kokosového a mandlového cukrového sirupu si přečtěte zde -ag-