Dnes nebudeme potřebovat šejkr, ale spíše konvičku na čaj. Pustíme se do alkoholických i lihuprostých nápojů s jednoduchou přípravou, jejichž základem je silný čaj. Nápoje dokončíme v míchací sklenici nebo džbánku, přes sítko je budeme přelévat do sklenek. Ovocný rooibos Jihoafrický čaj rooibos je nejzdravější zelený, nefermentovaný, který si uchovává množství minerálů i vitamínů. Mimo to je na trhu červený a mnoho ovoněných a ochucených variant tohoto čaje. Rooibos s příchutí si ale můžeme vyrobit i sami. Do horkého zeleného nebo červeného rooibosu přidáme cukrový malinový sirup. Jinou variantou je čaj vychladit a přidat do něj mandarinkovou nebo pomerančovou šťávu. Poměry mícháme podle chuti a podle chuti také přisladíme. Captain and Earl (Kapitán a hrabě) 4 cl rumu Captain Morgan, 1,5 dl studeného silného čaje Earl Gray, 2 cl Drambui. Všechny ingredience smícháme v míchací sklenici a přelijeme přes sítko do sklenky. Ledový čaj s pomerančem 4 lžíce černého kvalitního čaje, 0,5 litru vody, šťáva ze 2 středně velkých pomerančů, cukr, led, snítka meduňky a plátky pomeranče na ozdobu. Do nahřáté konvičky nasypeme lístkový čaj a přelijeme vroucí vodou, spaříme 5 minut a scedíme. Do vychlazeného čaje přilijeme šťávu z pomerančů, přisladíme podle chuti. Dáme vychladit a potom nalijeme do vysokých sklenek. Přidáme kousky ledu, ozdobíme plátkem pomeranče a snítkou meduňky. Čajová limonáda 2 dl silného černého čaje, šťáva z půlky pomeranče, 2 cl cukrového sirupu, kolečko pomeranče na ozdobu. Do sklenice nalijeme pomerančovou šťávu, cukrový sirup, vychlazený čaj, zamícháme a ozdobíme sklenici kolečkem pomeranče. Vodka s čajem 2,5 dl vodky, 250 g cukru, 1 litr kvalitního silného černého čaje, 1 pomeranč, 2 citrony. Do horkého silného čaje dáme rozpustit cukr. Přidáme vymačkanou šťávu z pomeranče a citronů a dáme dobře vychladit. Přilijeme vodku a přes sítko přelijeme do nižších sklenek. Brandy čaj 3 dl brandy, asi 1 polévková lžíce cukru, 1,5 dl černého čaje, na ozdobu plátek citronu nebo mandarinky. Horký nápoj. Do dvou silnostěnných sklenek rozlijeme po 1,5 dl brandy. Připravíme silný černý čaj. V 1,5 dl čaje rozpustíme zhruba jednu lžíci cukru a čaj nalijeme do sklenek na brandy. Podle chuti ještě můžeme přisladit. Na sklenku nasuneme plátek citronu nebo mandarinky. -ag-