Šálek kávy je u nás spojován s chvilkou odpočinku a pohody. Jen tak si sedět, nic neřešit, jen pomalu doušek po doušku upíjet tuto báječně voňavou tekutinu a k ní přikusovat sladkou dobrotu. Zkrátka pohoda, kterou si bez šálku horké vonící kávy jen těžko představit. Opravdu lahodné espresso Příprava espressa je velmi rychlá - kávovar pod vysokým tlakem protlačí mletou kávou vodu zahřátou na 90 – 94oC a nápoj je na světě, ale pokud nepoužijeme správně umletou kávu a dobrou vodu, nebude nápoj zrovna lahodný. K přípravě espressa totiž nestačí jen kvalitní přístroj, ale rovněž i kvalitní káva a dobrá voda. Jemně mletá káva je základ Káva by neměla být ani příliš hrubě mletá, ani přespříliš jemně – na prášek. Hrubě namletou kávou by totiž voda protekla rychle a espresso by pak nemělo správnou chuť ani aroma. V případě příliš jemné kávy by naopak protékala voda kávou pomalu, a tak by byla příprava nápoje zdlouhavá a výsledná chuť by také nebyla tou pravou. Bez vody se neobejdeme I na vodě záleží, jak jsme si již naznačili. Ta by neměla být příliš tvrdá a neměla by obsahovat chlor. Lepší tedy než používat vodu z kohoutku je použít neperlivou vodu balenou, která chlor neobsahuje. Pokud si dáme na přípravě nápoje záležet a vše si ohlídáme, pak nám bude odměnou lahodné horké espresso s krémovou pěnou, která nápoji udrží typické aroma a zabrání rychlému vychladnutí. Mléko a espresso = cappuccino Jemnější verzí espressa je pak cappuccino, které vytvoříme spojením dílu espressa a dvou dílů krémově napěněného mléka. V přípravě nám opět pomůže chytrý kávovar. A pak už si stačí jen pořádně užívat tu chvilku pohody.


SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY: Kávomlýnky a mletí kávy Káva a horké dny Příprava kávy v různých podobách Černý životabudič