Dokonale servírovat nápoje je tak trochu umění. Především je musíme nabídnout v odpovídající sklence (najdete v minulém článku) a vychlazené na správnou teplotu. Zopakujme si několik zásad, jak na to. Víno potřebuje ve sklence rozvinout svou vůni a chuť. Toho ovšem nedosáhneme, nalijeme-li ji plnou až po okraj - správně víno naléváme jenom asi do jedné třetiny. Před napitím s ním zakroužíme po stěnách a těsně při stěně k němu také přivoníme. Protože vůně stoupá po stěnách sklenky, ucítíme ji tak daleko intenzivněji než uprostřed skleničky. Naší dobrou vizitkou bude, když pivo neseme hostům s bohatou pěnou, i když v domácích podmínkách je to těžší; obvykle pivo do sklenky přeléváme z láhve, nebo točené ze džbánku, v obou případech pěna může rychle opadnout. Láhev musíme vychladit na požadovanou teplotu - teplé pivo se jinak až příliš rozpění. Půllitry a pivní sklenice servírujeme na stůl na podtácky, které bývají korkové nebo lýkové, či klasické papírové. Nemají ovšem takovou životnost jako podtácky kovové nebo starodávné hospodské porcelánové. Jakou teplotu mají mít nápoje
Červené lehké víno | 14 -15oC |
Červené těžké víno | 15 - 16oC |
Bílé lehké víno | 8 – 10oC |
Bílé polosladké, těžší víno | 10 – 12oC |
Dezertní víno | 10 – 12oC |
Šampaňské víno bílé | 6 – 8oC |
Šampaňské víno červené | 8 – 10oC |
Vermut | 6 – 10oC |
Pivo světlé | 8 – 10oC |
Pivo černé | 10 – 12oC |
Koktaily | 8 – 12oC |
Pálenky | 10 – 12oC |
Hořké i sladké likéry | 16 – 18oC |
Bylinné likéry | 10 – 12oC |
Minerálka | 10oC |
Limonády | 8 – 10oC |
Z tabulky vidíme, že teploty se pohybují v rozmezí celých dvanácti oC – od šampaňského dobře vychlazeného na pouhých 6oC - až po likéry, které mohou být podávány naopak až 18oC teplé. Z tabulky je také zřejmé, že čím těžší, aromatičtější a chuťově výraznější víno, tím vyšší teplotu potřebuje k dokonalému rozvinutí všech svých složek. Jak dalece jsme nápoj vychladili, zjistíme pomocí teploměru v podobě proužku, který připevníme na láhev. Na tmavém podkladu nám po chvíli začne prosvítat číslo, které udává dosaženou teplotu. U pálenek ovlivní samozřejmě konečnou chuť a teplotu, zda pijeme "on the rocks" – tedy s ledem, nebo bez něj. Stejně je tomu u sladkých limonád, případně minerálky. -ag-