K výrobě míchaných nápojů, které nás jistě budou provázet celé léto, zejména horkými večery, bychom doma měli kromě základní řady lihovin, vín a cukrových sirupů mít také všechny nezbytné přísady. A to zejména: čerstvé ovocné šťávy a také čerstvé ovoce: citróny, pomeranče, grapefruity, ananas, třešně, jahody. Dále potřebujeme koktajlové třešinky, olivy a spoustu koření - muškátový oříšek, hřebíček, skořici, kari, papriku, pepř, zázvor. K výrobě koktajlů je ale také někdy nezbytný kečup, worcesterská omáčka, ocet, dobrý olej, vejce, med, čokoláda, kakao a káva. Všechny ingredience ovlivňují výslednou chuť a vůni – proto musí být bezpodmínečně čerstvé a vždycky správně skladované. Míchané nápoje v zásadě připravujeme buď v šejkru nebo v míchací sklenici. Šejkr je jednou ze základních součástí barmanského nádobíčka. Máme šejkry dvoudílné nebo třídílné v provedení nerez anebo ze silného skla opleteného nerezovou síťkou. Dále patří do barmanské výbavy dlouhá míchací lžička na dokonalé rozmíchání nápojů a také větší míchací sklenice o obsahu asi 3 dcl nebo více. Nahradit ji můžeme skleněným džbánkem. K přesnému míchání potřebujeme také odměrku na malá množství tekutin. Nahradit ji můžeme sklenkou na lihoviny o obsahu dvou centilitrů (0,02 l). Tvořítka na led využijeme při přípravě každého koktajlu. Vyplatí se mít tvořítka k přípravě menších i větších kostek ledu, ze kterých v případě potřeby budeme připravovat ledovou drť. V plastových sáčcích můžeme udělat i ledové kuličky. Na hořké likéry a další nápoje, kterých přidáváme do koktajlu jen malé množství, si pořídíme stříkací láhev. Má dlouhé zazátkované hrdlo s trubičkou, kterou do koktajlu vstříkneme jen tolik kapek likéru, kolik je předepsáno. Na nápoje, které nepřipravujeme v šejkru, ale v míchací sklenici, potřebujeme také plošší kulaté barmanské sítko. Poznáme jej v obchodě snadno – jeho znakem je spirálka po obvodu. Pro začínající barmany: Do šejkru nikdy nedáváme nápoje s bublinkami jako sekt nebo sodu. Uzavřením a protřesením by všechno vzpěnilo a vyteklo nebo dokonce vybouchlo. Sektem a sodovkou vždy koktajly doléváme až přímo do servírovacích sklenek. -ag-