Uprostřed tropického vedra pokračujeme lehce alkoholickými osvěžujícími nápoji. Nabízíme k vyzkoušení další variace na velké téma: bílý rum. Tedy dnes vlastně už pouze rum - ten jediný pravý, který je definován jako „lihovina získaná destilací třtinové melasy“. Takový je u nás nejběžnější pod značkou Habana Club. Říkáme mu bílý rum, ačkoliv bílého na něm není vlastně nic, je naprosto průhledný a vypadá přesně jako vodka. Existují ale kubánské třtinové rumy také hnědé, s temně mahagonovou barvou (např. značka Flor de Caňa). Vraťme se ale k našemu rumu bílému, ze kterého si připravíme koktajly vonící jižními moři. K rumu se dokonale hodí přísady vyrostlé v podobných podnebních podmínkách jako cukrová třtina – tedy džusy z tropického (ananas, mango, papaya) nebo subtropického (zejména limetka, ale také grapefruit) ovoce. Frozen Daiquiri 5 cl bílého rumu, 2 cl limetkové šťávy, 1 cl cukrového sirupu, ledová tříšť. Do široké sklenky na vysoké nožce navršíme kopeček ledové tříště a vytvarujeme do špičaté homole. Do šejkru dáme rum, cukrový sirup a limetkovou šťávu a intenzivně protřepeme. Nalijeme na ledovou tříšť, kterou ozdobíme lístky máty. Cuba Flip 5 cl bílého rumu, 1 žloutek, 1 lžička moučkového cukru, kostky ledu. Všechny ingredience dáme do šejkru a energicky protřepeme, až se led skoro rozpustí a vnější strana šejkru se namrazí. Podáváme ve vysokých sklenicích se slámkou. Piňa Colada 2 cl bílého rumu, 2 cl kokosového sirupu, 10 cl ananasového džusu, ledová tříšť. Všechno dáme do šejkru a dokonale protřepeme, až se šejkr z vnější strany namrazí. Vysokou sklenici ozdobíme polovinou plátku ananasu, povrch nápoje můžeme posypat trochou kokosové moučky. Malibu Piňa Colada 160 ml Malibu, 160 ml bílého rumu, 80 ml smetany ke šlehání, 40 ml ananasové šťávy. Do šejkru na led dáme Malibu, rum, smetanu a ananasovou šťávu. Dobře protřepeme a nalijeme přes jemné sítko do vysokých sklenic. Sklenku ozdobíme polovinou plátku ananasu a ještě koktajlovou třešní. Podáváme se slámkou. -ag-