Servírovací stolek – kdy ano a kdy ne

Servírovací stolek – kdy ano a kdy ne

Jednou z věcí, které nejsou v každé domácnosti, je servírovací stolek. V některých kuchyních je to nanejvýš vítaný pomocník, v jiných nepoužívaná součást vybavení, zbytečný krám zaparkovaný v rohu, o který se pořád zakopává. Stolek si pořizujeme většinou na dvojí popud – buď se nám některý v obchodě zalíbí tak, že...

Jednou z věcí, které nejsou v každé domácnosti, je servírovací stolek. V některých kuchyních je to nanejvýš vítaný pomocník, v jiných nepoužívaná součást vybavení, zbytečný krám zaparkovaný v rohu, o který se pořád zakopává. Stolek si pořizujeme většinou na dvojí popud – buď se nám některý v obchodě zalíbí tak, že sami sebe přesvědčíme, že bychom jej mít měli a že nosit talíře nebo hrnky s kávou na stůl po jednom už nebudeme. Nebo je popudem právě to jednotlivé nošení talířů, lžiček a hrnků, které nás jednoho dne přestane bavit.

U servírovacího stolku je určení hranice mezi užitečností a zbytečností dvojí: jednu určuje prostornost bytu, velikost kuchyně a vzdálenost pracovní plochy, kde se na stolek věci „nakládají“, od stolu v jídelně, na terase nebo i na zahradě. Druhým kritériem, které určuje, zda právě nám se servírovací stolek vyplatí a zda jej dostatečně využijeme, je způsob rodinného a společenského života. Tedy jak moc, pro kolik lidí a jak často vaříme. Obecně můžeme říci, že pro menší domácnost, která žije v poklusu a větší stolování není jejím koníčkem, by servírovací stolek byl zbytečný. Ale pro menší rodinu, která pořádá velké večeře a zve spoustu lidí, se zase určitě vyplatí. A všem větším rodinám samozřejmě také – nosit extra každý talíř a příbory na stůl není efektivní.

Servírovací stolek v menším vydání je v podstatě servírovací tác. Může být i obrovský, ale je plochý, takže se v kuchyni mnohem lépe uloží. Na trojrozměrný servírovací stolek už musíme mít předem promyšlené místo, kde bude stát. Nepoužívá-li se navíc často, právě ve chvíli, kdy jej budeme potřebovat, může být na něm navršena spousta věcí, které si sem členové rodiny průběžně odkládají.

Důležité je také povrchové řešení podlahy, potažmo jejích nerovností – pokud máme jídelnu na zvýšeném pódiu nebo o půl patra výše než kuchyni, servírovací stolek s kolečky také nepřichází v úvahu - na řadu přichází velký servírovací tác.

Když se pro servírovací stolek rozhodneme, zbývá jen dobře vybrat – hodící se do naší kuchyně velikostí, barvou i materiálem.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na kuchyňskou linku?

Zadejte si poptávku v kategoriích: <a href="http://www.nejremeslnici.cz/c/kuchynska-linka-202">kuchyňská linka</a>,<a href="http://www.nejremeslnici.cz/c/nabytek-150">nábytek</a>,<a href="http://www.nejremeslnici.cz/c/stolek-498">stolek</a>.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Kuchyňská linka, Kuchyňská linka, Kuchyňská linka na míru.