Letní vedra, která o měsíc dříve zaútočila na Českou republiku, uspíšila zrání jahod. A tak se nám červenají nejen na zahrádkách, ale i na velkých rozsáhlých plantážích, ulice měst jsou dostatečně zásobovány košíky voňavé červené pochoutky a většina z nás neodolá. Historie zahradního jahodníku V roce 1766 předvedl ve Versailles královský zahradník Antoine Duchesne svému panovníkovi Ludvíkovi XV. své „ananasové jahody“, které se staly zakladatelkami zahradních jahodníků. Duchesne zkřížil dovezený jahodník viržinský a chilský a nový druh velkoplodých jahod byl na světě. U nás první zahradní jahody začal pěstovat Rudolf Strimpl v roce 1891 a založil tak jahodářské centrum v Čechách nedaleko Neveklova u Benešova. Dnes si už můžeme vybrat asi ze 4.000 druhů zahradního jahodníku, rozhodneme-li se pro jeho pěstování. Mnozí naši amatérští i profesionální pěstitelé přispěli k rozšíření kultivarů. Nejznámější je například turnovská odrůda Lidka, jež je stáleplodící, ale nejčastěji pěstovaný druh je u nás Senga Sengana, a to ve variantě jednou plodící i stáleplodící či měsíční. Zdravé jahody Kromě příjemných aromatických a chuťových vlastností mají jahody i příznivý vliv na lidský organismus. Obsahují v průměru kolem 87 % vody, 6,2 % cukru, 2,3 % buničiny, 1 % bílkovin a 0,9 % kyselin. V sušině byly zjištěny sloučeniny sodíku, vápníku, fosforu, železa a draslíku. Velmi cenný je i obsah jódu. V tomto ovoci najdeme i poměrně velké množství vitamínů, zejména vitamínu C, provitamín A, kyselinu nikotinovou, vitamín B1 i B2 a vitamín K. Rizika konzumace jahod Přestože jde o velmi oblíbenou potravinu, především pochoutku dětí, mnohé naše ratolesti doplácejí na svou posedlost jahodami kopřivkou. V takových případech doporučuje lidová zkušenost kombinaci jahod s medem, případně se smetanou či jinými mléčnými výrobky, neboť ty kyseliny obsažené v jahodách neutralizují. Jahody v kuchyni Už po staletí jsou oblíbené jahodové kompoty a džemy, jahody dnes také zmrazujeme, a pak je používáme k další úpravě, případně z nich vyrábíme podomácku zmrzlinu. V oblibě jsou i jahodové sirupy, džusy či rychlé jahodové koktejly a limonády. Jahody se uplatňují ve zmrzlinových, šlehačkových i jogurtových pohárech, bývají součástí bublanin, dortů i jiných zákusků, vkládáme je do palačinek, na omelety či lívance. Pro českou kuchyni jsou typické jahodové knedlíky nejlépe z tvarohového těsta, hojně posypané závojem cukru a tvarohu, zalité rozpuštěným máslem či v poslední době pokryté též šlehačkou. Máme-li však čerstvé kvalitní jahody, doporučuji tentokráte knedlíky z tvarohového těsta nenaplnit, uvařit je bez náplně a raději udělat z rozmačkaných jahod a z cukru čerstvou omáčku, kterou můžeme dle chuti doplnit mlékem, smetanou či zakysanou smetanou a touto čerstvou nepovařenou směsí horké knedlíky polít. Výbornou snídaní či svačinou je také dle chuti buď tmavý, nejlépe celozrnný, chléb s máslem, případně světlý toustový chléb rovněž namazaný máslem, který pokryjeme čerstvými jahodami nakrájenými na plátky. A teď několik neobvyklých receptů: Studená jahodová polévka 400 g čerstvých jahod, 5 lžic cukru, citrónová šťáva, 3 šálky vody, 1 šálek bílého vína, 1/2 šálku šlehačky, 1 lžička škrobové moučky. Jahody omyjeme, očistíme a nakrájíme na plátky. Třetinu jahod povaříme s vodou. Zbývající část rozvaříme v oslazené vodě, zahustíme škrobovou moučkou a doplníme vínem a citrónovou šťávou. Polévku přecedíme přes jemný cedník a dáme do chladničky vychladit. Při podávání vložíme do každého hlubokého talíře či misky povařenou porci jahod, dolijeme ji jahodovou polévkou a ozdobíme šlehačkou. Polévku můžeme podávat s piškoty. Čerstvé jahody na víně Čerstvé jahody (přibližně tak 500 g) nasypeme do hlubší mísy, prosypeme cukrem dle chuti, zalijeme sklenicí sladkého dezertního vína, nejlépe madeirou, přiklopíme talířem a položíme tak na 2 hodiny do chladna. Pak přidáme dle chuti stolní bílé víno, zakápneme šťávou z citrónu a dobře vychladíme. Rozléváme naběračkou do širokých pohárových misek. Jahodové hrudky 250 g lístkového těsta, 300 g čerstvých jahod, 3 lžíce moučkového cukru, 1 vejce. Lístkové těsto vyválíme na tenký plát, rozkrájíme na čtverečky, do každého vložíme jahodu, rohy těsta přeložíme a vytvoříme tak přimáčknutím šátečky. Ty pak potřeme rozšlehaným vejcem. Urovnáme je na vodou opláchnutý plech, v rozehřáté troubě prudce zapečeme dorůžova. Po upečení je pocukrujeme, podáváme horké. Jáhlový dezert s jahodami – recept zdravé výživy Těsto: 200 g celozrnné pšeničné mouky nebo polohrubé mouky, 80 g tuku na pečení, špetka soli, několik lžic vody. Jahodový džem na potření Náplň: 200 g prosné instantní kaše Nomina, špetka soli, 1 balíček vanilkového cukru, 30 g cukru (nejlépe přírodního), několik kapek rumového aroma nebo lžíce rumu, 450 ml čerstvého mléka, 700 g čerstvých jahod, 1 sáček dortového želé. Z připravených surovin vypracujeme těsto, které necháme v chladnu odpočinout. Vyválíme plát o tloušťce asi 6 mm, kterým poklademe stěny a dno dortové formy. Dno propícháme vidličkou a pečeme v mírně teplé troubě dorůžova. Horké těsto potřeme džemem a necháme vychladnout. Zatím si připravíme náplň. Práškovou kaši Nomina dáme do mísy, přidáme cukry a rum s mlékem a vyšleháme hladký krém. Polovinou krému potřeme korpus, poklademe polovinou jahod, na to rozprostřeme zbylý krém, poklademe druhou polovinou jahod a shora zalijeme dortovým želé. Podáváme vychlazené. Čokoládové flameri s jahodami 750 ml mléka, 80 g čokolády, 50 g cukru, špetka soli, 150 g hrubé krupice, sníh ze dvou bílků, 250 g čerstvých jahod, 1 balíček Lučiny. Smícháme mléko, strouhanou čokoládu a sůl a přivedeme k varu. Za stálého míchání přisypeme krupici a uvaříme kaši. Do mírně prochladlé kaše zapracujeme cukr a nakonec sníh z bílků. Misky vypláchneme vodou a naplníme prochladlou směsí, poklademe očistěnými a osušenými jahodami. Dáme vychladit do chladničky, nejlépe do rána. Zdobíme Lučinou, kterou jsme vyšlehali se lžící vody a čerstvými jahodami. -das-