Dnes využijeme k míchání ledových nápojů sekt, který stojí zapomenutý ve spíži třeba ještě od Silvestra, dále můžeme vyzkoušet, jak chutná domácí sirup, který jsme si vyrobili; ke slovu přijde také zmrzlina, kterou v těchto dnech jistě máme v chladničce - a když ne, bude v nejbližším obchodě. Použít můžeme hlubokozmražené zmrzlinové vaničky nejrůznějších smetanovo-ovocných zmrzlin (borůvková, ananasová, pomerančová, citrónová). Namícháme si totiž dnes některé punče a sorbety, do kterých všechny zmíněné ingredience patří. Tyto míchané nápoje můžeme ale připravit také v nealkoholické variantě – je to vítaná lahůdka i pro děti, které uvítají změnu v často monotónním pojídání zmrzliny. Zmrzlinový punč není přesně ledový nápoj, ale nápoj zmrzlinový. Liší se od cobbleru (kdy skoro celou sklenici plníme jemně tlučeným ledem a ten přeléváme tekutinou) tím, že hlavní součástí je zmrzlina. Sorbety připravujeme do vyšší rozšiřující se pohárové sklenky s krátkou nožkou. Do sklenky dáme zmrzlinu – asi do třetiny až do poloviny. Dolijeme ji nápoji – což jsou v různých poměrech namíchané tekutiny: přírodní víno, sladké víno, sekt, destilát, soda, ovocné šťávy… Potom dlouhou barovou lžičkou tekutinu se zmrzlinou ve sklence promícháme, až vznikne hustý zmrzlinový nápoj. Nemícháme však, pokud do sorbetu přidáváme také čerstvé nebo kompotované ovoce – to položíme na zmrzlinu a pouze tekutinou dolijeme. Sorbety podáváme se slámkou a dlouhou lžičkou. Přinášíme recepty na jednu porci. Borůvkový zmrzlinový punč Borůvková zmrzlina, 1/8 litru suchého červeného vína. Sklenku do poloviny naplníme zmrzlinou, zalijeme vínem a promícháme. Máme-li čerstvé borůvky, dáme je na kopečky zmrzliny, dolijeme a nemícháme. Italský zmrzlinový punč 2 cl likéru Orange Curacao, 1/8 litru lehkého bílého vína, pomerančová a vanilková zmrzlina. Na zmrzlinu ve sklence nalijeme likér a víno a promícháme. Jahodový zmrzlinový punč bez alkoholu Jahodová zmrzlina, hrst drobnějších vyzrálých jahod, 1 cl cukrového mandlového sirupu, 8 cl pomerančového, grapefruitového nebo mandarinkového džusu. Do sklenky na zmrzlinu dáme jahody, zalijeme mandlovým sirupem a dolijeme vychlazeným džusem. Malinovo-vanilkový zmrzlinový nealkoholický punč 4 cl tekuté šlehačky (neušlehané), 4 cl malinové šťávy (džus nebo nálev z malinového kompotu), vanilková zmrzlina. Sklenku do poloviny naplníme zmrzlinou, nalijeme malinovou šťávu a šlehačku a promícháme. -ag-