Pojízdné servírovací stolky můžeme mít v té nejširší myslitelné škále provedení - v materiálech od levného plastu až po například mahagonové nebo ebenové dřevo, pokud se nám zamane. Ze dřeva se vyrábějí repliky starých stolků, nebo původní variace na historizující styly – obojí mohou být masivní nebo dýhované, z kvalitních materiálů a s důkladným řemeslným zpracováním. Na kvalitní původní stolek můžeme narazit také v bazarech. I na druhé straně spektra - v kategorii plastových stolků - jsou ale velké rozdíly, najít můžeme tuctový výlisek stejně jako velmi originálně pojatý kousek v zajímavých barvách z matovaného plastu. Dalším užívaným materiálem je kov v kombinaci s tvrzeným sklem. Stolky mají většinou horní (servírovací) a spodní (odkládací) plochu. Tvar stolku může být obdélníkový s rukojetí na kratší straně, takže se stolek trochu podobá dětskému kočárku. Stolek ale může být zcela kulatý, s elegantními úchyty na každé straně kruhu. Takový stolek je skladnější a snadno se v mezidobí - kdy jej nepoužíváme jako stolek servírovací – změní na stolek odkládací. Ke každému interiéru se hodí jiný tvar, materiál i celkové provedení servírovacího stolku. Nejdůležitější je vybrat servírovací stolek tak, aby ladil s oběma prostory, mezi kterými bude pendlovat – to je kuchyňská linka a na druhé straně jídelní stůl se židlemi. Pokud máme tyto dvě místnosti nesjednocené, případně uzavřené nebo umístěné dále od sebe (třeba v kuchyni jednoduchou linku a v jídelně honosnější nábytek), servírovací stolek zvolíme vždy ve stylu jídelny. Bylo by směšné, kdybychom ke staré krásné měšťanské dřevěné jídelně přijížděli se zahradním plastovým stolkem. Máme-li například stůl a židle z načervenalého dřeva, dokonale k nim padne třeba kulatý servírovací stolek z třešňové dýhy s okrouhlými kovovými rukojeťmi. Ať si vybereme servírovací stolek z jakéhokoliv materiálu, při jeho koupi si dobře prohlédneme následující detaily: kvalitu vypracování a upevnění úchytek (držadla), vypracování koleček (všímáme si materiálu, pevnosti a upevnění) a také sledujeme, zda nedělají rýhy nebo dokonce nešpiní podlahu. Stolek může mít dvě větší a dvě menší kolečka, případně čtyři stejně velká kolečka, nebo také pouze dvě kolečka a jednu zarážku – stojánek, na který se stolek postaví během servírování. Tehdy je praktická také brzda. -ag-