Někdy se zdá, že v kuchyni už bylo vymyšleno snad úplně všechno. A někdy se zdá, že kuchyňské nástroje, které nás chronicky zlobí, už nejdou vylepšit a budou nás zlobit pořád. Obě zdání jsou mylná, protože vždycky se nějaký ten zlepšováček najde. Lis v karafě Litrová plastová karafa s víčkem – nic divného. Ale pod víčkem se skrývá vyjímatelný kulatý lis, přes který do vody v karafě lehce vylisujeme citrusovou šťávu. Celý set doplňují ještě čtyři plastové pohárky, které se ještě také vešly do karafy pod víčko s lisem. Lis jako kolíček na prádlo Je to malý nerez lis na jednotlivé plátky citronu. Vypadá jako nerezový široký kolíček na prádlo, který má malé otvory. Těmi protéká šťáva z plátku citronu, kterou vymačkáme právě mačkáním „kolíčku“. Nezvyklé, ale může to být praktické - když nám naservírují plátky citronu k pstruhovi, svíčkové či jen k čaji a nechce se nám zalepit si prsty citronovou šťávou. Porcovač jablek Dvě soustředná nerez kolečka spojená nerez ostrými proužky. Za postranní úchytky se porcovač přiloží na jablko, zatlačí – a jedním tahem se odstraní jaderník a jablko se čistě nakrájí na osm dílků. Silikonové pečicí formy Jsou pružné a ohybné tak, že vypadají jako silná modrá koupací čepice – takže s trochou nadsázky můžeme říci, že jejich hlavní předností je, že se dají skladovat složené naplocho. Peče se v nich bez jakéhokoliv vymazávání a vysypávání – těsto se nikdy nepřipálí. Stojí sice kolem 350 korun, ale zmíněné výhody vloženou investici brzy vyváží. Prodávají se zatím ve tvarech bábovka, kulatá forma na koláč, plato na muffiny a velké srdce. -ag-