Dnes se opět podíváme do světa nenápadných zlepšováčků, které nám v kuchyni šetří čas a také mnohé oděrky. Třeba konkrétně velmi nepříjemná jsou drobná zranění, která si přivodíme při strouhání na obyčejném struhadle. Struhadlo je běžná věc, nad kterou se nezamýšlíme, dokud se nestrouhneme a tři dny nechodíme se zalepenými prsty. Pokud jsme příznivci klasického strouhání a zavrhujeme všechny možné strouhací mechanismy na jakémkoliv principu (například točíme kličkou a nože uvnitř krabičky „za nás“ strouhají…), pak především vyžadujeme, aby struhadlo mělo stabilitu. Když tuto podmínku struhadlo nesplňuje, potom je jen otázkou času, kdy se nepříjemně strouhneme. Stačí strouhat hromadu brambor na bramborák, kdy už ruka ochabuje, nebo přitlačit při strouhání tvrdších věcí jako je mrkev nebo celer. Se struhadlem jsou obvykle spojeny dva tradiční problémy - že klouže a pevně nestojí a pak že se špatně drží. Oba tyto nedostatky výborně řeší struhadlo ve tvaru pyramidy, které má všechny čtyři strany stejně široké, k vrcholu se stejnoměrně zužující. Jehlanovité struhadlo má na spodní hraně ve všech čtyřech rozích malé gumové nožky - a nahoře, tam, kde se jehlan zužuje, kulatou gumovou nesmekavou kouli jako dokonalý držák. Černá guma je matná a s lesklým nerezem struhadla tvoří elegantní kombinaci. Struhadlo s dlouhou rukojetí je postavené zase na úplně jiném principu. Nemá čtyři stěny, ale je ploché, vypadá při troše fantazie jako obracečka na lívance. Má na své obdélníkové ploše vedle sebe dva různě hrubé strouhací rastry. Toto jednoduché struhadlo se hodí na strouhání menšího množství měkčích potravin – jako třeba sýrů, ale i cibulky, čokolády… Toto struhadlo opíráme o jeho spodní hranu a držíme je za dlouhou rukojeť opatřenou neklouzavým plastem nebo speciální gumovou vrstvou. -ag-