Letní ovocné nápoje

Letní ovocné nápoje

V červenci si zplna hrdla a na všechny způsoby užíváme postupně dozrávajícího ovoce. Ochutnali jsme první jahody, meruňky, maliny a upekli jsme povinné ovocné knedlíky a bublaninu – a co dál? Ovoce se dá dobře využít i v typicky letních ovocných nápojích, které mají výbornou chuť, typickou vůni i barevnost. Dnes se...

V červenci si zplna hrdla a na všechny způsoby užíváme postupně dozrávajícího ovoce. Ochutnali jsme první jahody, meruňky, maliny a upekli jsme povinné ovocné knedlíky a bublaninu – a co dál? Ovoce se dá dobře využít i v typicky letních ovocných nápojích, které mají výbornou chuť, typickou vůni i barevnost. Dnes se obejdeme bez šejkru (a také téměř bez alkoholu), zato ale budeme potřebovat výkonný mixér.

Ovocná ledová limonáda
Led, 2 cl malinového sirupu, 2 cl citrónového sirupu, 1 cl čerstvé pomerančové šťávy, ovoce (např. třešně, malé jahody, borůvky, plátek kiwi), soda.

Ledové kostky nadrobno roztlučeme nebo rozmixujeme na tříšť. Vysoké sklenky na limonádu naplníme do půlky drceným ledem. Nalijeme na něj cukrové sirupy a čerstvě vymačkanou pomerančovou šťávu. Opatrně poklademe ovocem tak, abychom vytvořili pestrobarevný akcent - dáme například pár bobulí borůvek, plátek kiwi (ten můžeme i zavěsit na okraj sklenky spolu s polovinou kolečka pomeranče), jahodu, třešeň - a dolijeme sklenku sodou. Podáváme s brčkem a dlouhou lžičkou.

Jahodové frapée
Na přípravu tří porcí potřebujeme: 1/4 litru smetany ke šlehání (nebo bílého jogurtu),
sáček vanilinového cukru, 15 dkg jahod (malin, borůvek, nebo hodně zralých meruněk či ostružin).

Nejdříve si připravíme ovoce – rozmačkáme je vidličkou a mírně osladíme moučkovým cukrem. Potom do mixéru nalijeme smetanu ke šlehání nebo bílý jogurt a s vanilinovým cukrem dobře ušleháme. Vznikne nám hustá pěna, kterou naplníme tři vysoké sklenky do poloviny. Na pěnu dáme vrstvu oslazeného ovoce a sklenice doplníme opět pěnou. Podáváme s dlouhou lžičkou a povrch ozdobíme jahodou nebo jiným ovocem, které jsme použili. Tip: šlehačku s vanilinovým cukrem můžeme rozmixovat také spolu s troškou instantní kávy.

Ledová tříšť
Do mixéru dáme jahody nakrájené na kousky (použít můžeme borůvky, maliny, meloun), přidáme menší kostky ledu a společně důkladně rozmixujeme. Ochutnáme a případně dochutíme – přidat můžeme cukrový sirup, ovocný sirup nebo med. Po dochucení ještě na pár vteřin zapneme mixér.

Alkoholická varianta: k uvedeným ingrediencím do mixéru přidáme gin, vodku nebo bílý rum.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na rekonstrukci kuchyně?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce kuchyně,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Kuchyňská linka, návrh a výroba kuchyňské linky, Skleněný obklad na záda kuchyně.