Rybízový kompot, džem či marmeláda, stejně jako sirup či víno patří už k tradici české kuchyně stejně jako voňavý koláč z kynutého těsta. Ale zkuste ochutnat například tvarohové ovocné knedlíky plněné rybízem či koláč z křehkého těsta pokladený angreštem nakrájeným na kolečka. Možná, že jste už slyšeli, že „správně“ zavařený červený rybíz (tedy s náležitými přísadami – skořice, hřebíčky, ocet) může nahradit hůře dostupné brusinky či že osvěžující rybíz může být v horkých letních dnech upravován stejně jako třešně do podoby studené polévky. V Anglii – zemi milovníků angreštu a rybízu - vznikla taková pikantnost jako je Cumberlandská omáčka a velmi chutná angreštové čatní vhodné k orientálním pokrmům. Pusťme se tedy do receptů…. Cumberlandská omáčka 1 cibule, 1 citrón, 1 malý pomeranč, 1 lžíce hořčice, 3 lžíce červeného nebo bílého konzumního vína dle chuti (lze nahradit vodou), 1 dl vývaru, 2 lžičky škrobové moučky, zázvor, pepř, 2 hřebíčky, 6 lžic rybízové nebo angreštové marmelády Na pánvi dusíme do změknutí v trošce vody drobně pokrájenou cibuli, lžičku strouhané citrónové kůry a drobně nasekanou kůru z pomeranče. Pak přidáme šťávu z citrónu a pomeranče, hořčici, víno, škrobovou moučku rozmíchanou ve vývaru, zázvor, hřebíček, pepř a marmeládu. Vše dusíme asi 1/2 hodiny až do mírného zhoustnutí omáčky. Podle potřeby podlíváme vodou či vínem. Podáváme k vařenému uzenému masu nebo ke studené pečeni ze zvěřiny. Angreštové čatní 1 kg pevných plodů, 2 dl 8% octa, 1 lžička soli, 500 g cukru, 2 stroužky česneku, špetka kmínu, 1/2 lžičky zázvoru, špetka mletého hřebíčku, skořice, pepř, dle chuti chilli Očištěný angrešt rozvaříme, přidáme ocet, sůl, cukr, lisovaný česnek a mleté koření a za stálého míchání ještě 20 minut vaříme. Horké plníme do skleniček, uzavřeme, postavíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Čatní se podává jako příloha k masu teplému i studenému, v podstatě s ním lze nahradit kečup. Angreštový protlak se smetanou 1 kg angreštu, 500 g cukru, špetka skořice, 2 lžíce škrobové moučky, 200 g husté smetany nebo šlehačky Angrešt omyjeme, nasypeme do vařící vody a po změknutí plody vyndáme a necháme okapat. Potom angrešt propasírujeme nebo umeleme, kašovitý protlak smícháme s cukrem a skořicí. Znovu povaříme a zahustíme škrobovou moučkou rozmíchanou v trošce vody. V závěru zalijeme smetanou a ihned podáváme. Palačinky s rybízem 4 vejce, 4 plné lžíce cukru, 10 lžic hladké mouky, 2 1/2 šálku mléka, máslo a olej na opékání Náplň: 400 g rybízu, 5 lžic krupicového cukru, 1 šálek šlehačky Vejce rozšleháme s cukrem, moukou a mlékem. Směs pak naléváme na rozpálený olej na pánvi v tenké vrstvě. Upečeme palačinky. Pokládáme je v několika vrstvách na talíř a přikryjeme druhým talířem, aby zůstaly teplé. Omytý rybíz zasypeme cukrem a rozmačkáme vidličkou. Ušleháme šlehačku, přidáme ji do směsi rybízu a cukru a lehce promícháme. Směs v množství dle chuti navršíme na jednotlivé palačinky, zatočíme je do ruličky, pocukrujeme a podáváme. Rybízové poháry s ovesnými vločkami a šlehačkou 500 g rybízu, 5 vrchovatých lžic cukru, 3 lžíce ovesných vloček, 2 lžíce rozinek, 2 lžíce másla, 50 g vlašských ořechů, 1/2 šálku šlehačky Na pánvi rozehřejeme máslo, na něm pak opražíme vločky s cukrem. Vločky se nesmí připálit. Opražené vločky smícháme s drobně nasekanými jádry vlašských ořechů a s opranými a rovněž rozsekanými rozinkami. Směs promícháme a vrstvíme do pohárů spolu s opranými bobulemi rybízu. Šlehačku ušleháme, navršíme na poháry a ozdobíme rybízem. Dřeň z černého rybízu za studena 1 kg plodů černého rybízu, 1 - 1,5 kg cukru Očištěné plody třeme s cukrem dřevěnou vařečkou, až se cukr rozpustí. Pak směs plníme do sklenic a ovážeme celofánem (jiný závěr je nevhodný). Vydrží velmi dlouho. Tato dřeň je velmi zdravá a zachovává si téměř všechen vitamín C čerstvých plodů. Titulní foto: Thinkstockphotos.com