Meruňky, třešně, višně, broskve…. Po ovocných polévkách, dezertech a koktajlech se také podíváme, jak může chutnat kombinace drůbežího masa a letního ovoce. Kuře na meruňkách (broskvích) 1 střední kuře, 1/4 kg ne příliš měkkých meruněk nebo broskví, 2 cibule, 2 rajčata, 2 stroužky česneku, 1/4 lžičky chilli, 1/2 lžičky mletého zázvoru, lžíce mléka, 1/4 lžičky šafránu, olej, sůl, po špetičkách: muškátového oříšku, skořice, hřebíčku, kardamonu a koriandru. Nakrájíme na tenká kolečka cibuli a dáme ji do hlubokého kastrolu zesklovatět na olej. Přidáme lisovaný česnek smíchaný se zázvorem a chilli – necháme minutu mírně smažit, aby se nic nespálilo. Pak podlijeme a přidáme naporcované kuře. Přidáme špetku muškátového oříšku, skořice, hřebíčku, kardamonu a koriandru. Osolíme a ještě přidáme rajčata nakrájená na kostky. Kastrol přikryjeme a dusíme, až kuře skoro změkne; podle potřeby podléváme. Potom přidáme rozpůlené meruňky a šafrán rozmíchaný ve lžíci mléka. Dodusíme maso, přičemž meruňky by neměly být rozvařené, ale držet tvar. Kachna s višněmi 1 menší kachna, 30 dkg vypeckovaných višní, 10 dkg másla, 15 dkg kořenové zeleniny (mrkev, petrželový kořen, celer), 1 cibule, sůl, silný vývar z kostí, 3 dl červeného vína. Kachnu dobře osolíme vně i zevnitř. Na pekáči osmažíme na másle cibuli a plátky kořenové zeleniny. Kachnu položíme prsíčky dolů, podlijeme polovinou červeného vína a trochou vývaru. Přiklopíme a dusíme v troubě - občas podléváme zbytkem vína a vývarem. Když je maso poloměkké, kachnu obrátíme, přihodíme asi 20 višní a dopečeme bez poklice. Mezitím podusíme zbytek višní na troše červeného vína. Kachnu naporcujeme, na talíři polijeme vypečenou šťávou s višněmi a obložíme višněmi dušenými na víně. Šťávu z výpeku také můžeme zahustit světlou jíškou. Stejně jako kachnu můžeme na višních upéct mladou husu. -ag-