Bowle je chlazený osvěžující nápoj připravený ze směsi ovoce, cukru nebo cukrového sirupu, vína, sektu, někdy s přídavkem likéru, destilátu a sodové vody. Jedná se vlastně o aromatizované víno, i když bowli můžeme připravit i lihuprostou. Není to ale přímo nápoj, protože v něm hustě plavou kousky ovoce a nedá se tedy pít – bowli servírujeme do skleněných misek a jíme lžičkou. Zásady správné přípravy Postup přípravy je jednoduchý, ale musí se dodržet: do bowlové nádoby dáme čerstvé ovoce (může být ovšem i v kombinaci s kompotem – dobré jsou třeba broskve či ananas), zalijeme trochou cukrového sirupu nebo přesypeme hrubým cukrem, případně přidáme ještě koření. Zalijeme vínem tak, aby všechno ovoce bylo potopené. Na několik hodin dáme proležet do chladna. Teprve potom se eventuálně dolévá likér, jehož úkolem je zdůraznit, nebo naopak zjemnit či celkově dotáhnout chuťovou harmonii. Šumivé složky (sekt, sodu) doléváme nakonec. Do bowle nikdy nedáváme moučkový cukr, který by bowli zakalil – bowle má být čirá! Nejlepší je hrubý cukr krystalový, nebo alespoň krupicový. Se stejným úspěchem můžeme použít cukrový sirup. Bowli nepřeslazujeme – měla by mít vyváženou chuť ovoce, vína a sektu. Jaké ovoce vybrat… Záleží na konkrétním receptu - využíváme různých kombinací ovoce nebo připravujeme bowle jednodruhové. Lahodný je červený meloun, cukrový melounek, jahody čerstvé i kompotované, broskve, vyzrálé maliny a ostružiny, ale také borůvky, švestky, ananas, mandarinky a pomeranče. Ovoce krájíme na malé kousky, které dobře nasáknou alkoholem a které se také budou dobře nabírat malou dezertní lžičkou, kterou bowli budeme jíst. Překvapit hosty ale můžeme také bowlí lipovou, okurkovou nebo mařinkovou… Správná nádoba korunuje výsledek Nádoba, ve které bowli připravujeme, ve které ji neseme na stůl a ze které ji servírujeme, se nazývá bowlová terina. Je to skleněná hluboká polokulovitá nádoba s poklicí, ve které je otvor na skleněnou naběračku. Bowli můžeme také připravit v širokém skleněném džbánu; nejvhodnější je totiž nádoba z čirého skla, která dovoluje obdivovat pestrobarevný obsah – v bowli se střídají žluté a oranžové kousky broskví, červený meloun a jahody a černé ostružiny, to všechno tónované červeným vínem. Dříve se vyráběly také mísy na bowli z mědi se skleněnou vyjímatelnou vnitřní částí. Mezi obě části se vložil drcený led, takže bowle se vychladila průběžně a bez chladničky. Teplota jako bílé víno Bowli je třeba dobře zchladit a s tím je někdy vzhledem k velikosti teriny problém – nevejde se do chladničky. Proto základ bowle (ovoce s vínem) můžeme dělat v menší nádobě a tu vychladit – a teprve pak vše přelijeme do teriny a zalijeme chlazeným sektem. Bowle má být vychlazená asi na 10oC. -ag-