Letošní červen nám přinesl opravdu horké počasí. Začátek července byl co do vysokých teplot již trochu rozpačitější a pesimisté zvěstovali, že již je prakticky po létě. Ale léto je v plném proudu a současné teploty šplhající se ke třicítce to jen potvrzují. Krásná to doba. Ale pozor! Horké dny, které tak lákají k osvěžující koupeli, nahrávají rovněž rozvoji nemocí ze zkažených potravin a nápojů. V horkých dnech bychom tedy měli věnovat zvýšenou pozornost jejich způsobu přechovávání, abychom se nevolnostem z jídla vyhnuli. Revize chladničky V horkých dnech pro uskladnění potravin je prioritou důkladně vyčištěná chladnička, zbavená zbytečných zásob, aby v ní zbylo dostatek místa na potřebné potraviny podléhající v horku rychlé zkáze. Chladničku tedy důkladně vyčistíme a všechno, čemu stačí teplota vyšší, přemístíme do spíže. Například neotevřené krabice trvanlivého mléka v chladničce zbytečně překážejí - přesvědčíme se, že teplota ve spíži nebo spižní skříni nepřesáhla 24oC a přemístíme je tam. Pokud jsme ale běžně zvyklí nechávat v chladnější spíži třeba zbytky hotových jídel v rendlíku, v horku je rozhodně přemístíme do chladničky. Do chladničky před horkem též schováme čokoládu a sušenky s čokoládovou polevou. Do chladničky jen v řádném obalu Potraviny je třeba do chladničky ukládat jen dobře zabalené, v hygienicky nezávadných dózách a zásadně přikryté pokličkou, víčkem nebo fólií, neboť mají tendenci přejímat pachy z okolí. Jak co uskladnit Hotová jídla - polévky, guláše, omáčky - po uvaření co nejrychleji zchladíme a umístíme do chladničky nejlépe v nádobě, ve které budeme pokrm následně ohřívat. Často se zanedbává správné uchovávání uvařených těstovin, rýže a brambor. I z chuťových důvodů je tyto pokrmy nejlepší připravit jen v takovém množství, aby nic nezbylo a všechno se snědlo hned. Pokud ale přece něco zbude, co nejrychleji to musí do chladničky, jinak se v pomalu chladnoucím jídle na sporáku rychle pomnoží bakterie. Jídlo tedy rychle ochladíme a v uzavřené nádobě uložíme na spodní poličku chladničky. Čerstvé mléko stejně jako tvaroh je třeba po otevření spotřebovat co možná nejrychleji. S jogurty a jogurtovými nápoji není problém, pokud dodržujeme datum spotřeby. Pro dopravu mléčných výrobků z obchodu až k nám do chladničky je však dobré používat termotašku, aby potraviny za dobu přepravy neutrpěly na kvalitě. Ovoce a zelenina také k létu rozhodně patří, ale i zde platí zásada snažit se vše zkonzumovat co možná nejčerstvější, zejména pak listovou zeleninu. Saláty v chladničce je dobré nechávat nanejvýše několik hodin, o něco málo déle vydrží čekanka, květák, brokolice. Pečlivě vybíráme broskve a nektarinky, aby nebyly nahnilé. Z chladničky je opět co nejrychleji ujídáme. Meloun, typické letní ovoce, které také skladujeme v chladničce, je třeba před uložením řádně umýt. Špinavá melounová slupka bývá totiž zdrojem infekcí. Meloun tedy v dřezu důkladně kartáčkem a postupně teplou a studenou vodou omyjeme, a teprve potom uložíme a případně rozkrojíme, pokud se do chladničky jinak nevejde. Do mrazničky uložíme slané i sladké pečivo, pokud ho včas nespotřebujeme. Po více než dvou dnech se na něm totiž začínají tvořit nebezpečné plísně – o to nebezpečnější, že jsou velmi nenápadné. Nejsou tak jako u ovoce okem patrné a pečivo také plísní nepáchne. Závěrem V horkých dnech se vyplatí nakupovat s rozvahou, tedy jen tolik kolik jsme schopni spotřebovat co nejrychleji. Dobré je vyhýbat se rizikovým potravinám, protože i v chladničce nám vydrží jen jídlo čerstvé a kvalitní. Při nákupu tedy věnujeme zvýšenou pozornost datu spotřeby a kvalitě uzavření potraviny. V horkých letních dnech nezapomeneme dodržovat pitný režim, chladničku tedy doplníme dostatečným množstvím tekutin – nejlépe čisté neperlivé vody.