Horké dny a potraviny

Horké dny a potraviny

Letošní červen nám přinesl opravdu horké počasí. Začátek července byl co do vysokých teplot již trochu rozpačitější a pesimisté zvěstovali, že již je prakticky po létě. Ale léto je v plném proudu a současné teploty šplhající se ke třicítce to jen potvrzují. Krásná to doba. Ale pozor! Horké dny, které tak lákají k...

Letošní červen nám přinesl opravdu horké počasí. Začátek července byl co do vysokých teplot již trochu rozpačitější a pesimisté zvěstovali, že již je prakticky po létě. Ale léto je v plném proudu a současné teploty šplhající se ke třicítce to jen potvrzují. Krásná to doba. Ale pozor! Horké dny, které tak lákají k osvěžující koupeli, nahrávají rovněž rozvoji nemocí ze zkažených potravin a nápojů. V horkých dnech bychom tedy měli věnovat zvýšenou pozornost jejich způsobu přechovávání, abychom se nevolnostem z jídla vyhnuli.

Revize chladničky
V horkých dnech pro uskladnění potravin je prioritou důkladně vyčištěná chladnička, zbavená zbytečných zásob, aby v ní zbylo dostatek místa na potřebné potraviny podléhající v horku rychlé zkáze.

Chladničku tedy důkladně vyčistíme a všechno, čemu stačí teplota vyšší, přemístíme do spíže. Například neotevřené krabice trvanlivého mléka v chladničce zbytečně překážejí - přesvědčíme se, že teplota ve spíži nebo spižní skříni nepřesáhla 24oC a přemístíme je tam. Pokud jsme ale běžně zvyklí nechávat v chladnější spíži třeba zbytky hotových jídel v rendlíku, v horku je rozhodně přemístíme do chladničky. Do chladničky před horkem též schováme čokoládu a sušenky s čokoládovou polevou.

Do chladničky jen v řádném obalu
Potraviny je třeba do chladničky ukládat jen dobře zabalené, v hygienicky nezávadných dózách a zásadně přikryté pokličkou, víčkem nebo fólií, neboť mají tendenci přejímat pachy z okolí.

Jak co uskladnit
Hotová jídla - polévky, guláše, omáčky - po uvaření co nejrychleji zchladíme a umístíme do chladničky nejlépe v nádobě, ve které budeme pokrm následně ohřívat.

Často se zanedbává správné uchovávání uvařených těstovin, rýže a brambor. I z chuťových důvodů je tyto pokrmy nejlepší připravit jen v takovém množství, aby nic nezbylo a všechno se snědlo hned. Pokud ale přece něco zbude, co nejrychleji to musí do chladničky, jinak se v pomalu chladnoucím jídle na sporáku rychle pomnoží bakterie. Jídlo tedy rychle ochladíme a v uzavřené nádobě uložíme na spodní poličku chladničky.

Čerstvé mléko stejně jako tvaroh je třeba po otevření spotřebovat co možná nejrychleji. S jogurty a jogurtovými nápoji není problém, pokud dodržujeme datum spotřeby. Pro dopravu mléčných výrobků z obchodu až k nám do chladničky je však dobré používat termotašku, aby potraviny za dobu přepravy neutrpěly na kvalitě.

Ovoce a zelenina také k létu rozhodně patří, ale i zde platí zásada snažit se vše zkonzumovat co možná nejčerstvější, zejména pak listovou zeleninu. Saláty v chladničce je dobré nechávat nanejvýše několik hodin, o něco málo déle vydrží čekanka, květák, brokolice. Pečlivě vybíráme broskve a nektarinky, aby nebyly nahnilé. Z chladničky je opět co nejrychleji ujídáme. Meloun, typické letní ovoce, které také skladujeme v chladničce, je třeba před uložením řádně umýt. Špinavá melounová slupka bývá totiž zdrojem infekcí. Meloun tedy v dřezu důkladně kartáčkem a postupně teplou a studenou vodou omyjeme, a teprve potom uložíme a případně rozkrojíme, pokud se do chladničky jinak nevejde.

Do mrazničky uložíme slané i sladké pečivo, pokud ho včas nespotřebujeme. Po více než dvou dnech se na něm totiž začínají tvořit nebezpečné plísně – o to nebezpečnější, že jsou velmi nenápadné. Nejsou tak jako u ovoce okem patrné a pečivo také plísní nepáchne.

Závěrem
V horkých dnech se vyplatí nakupovat s rozvahou, tedy jen tolik kolik jsme schopni spotřebovat co nejrychleji. Dobré je vyhýbat se rizikovým potravinám, protože i v chladničce nám vydrží jen jídlo čerstvé a kvalitní. Při nákupu tedy věnujeme zvýšenou pozornost datu spotřeby a kvalitě uzavření potraviny. V horkých letních dnech nezapomeneme dodržovat pitný režim, chladničku tedy doplníme dostatečným množstvím tekutin – nejlépe čisté neperlivé vody.

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na kuchyňskou linku?

Zadejte si poptávku v kategoriích: kuchyňská linka,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Kuchyňská linka, Výroba kuchyňské linky, Kuchyňská linka.