Další parametry výběru nové chladničky

Další parametry výběru nové chladničky

Když procházíme obchodem s chladničkami, hodnotíme je podvědomě v první řadě podle výšky. K těm, které nám výškově vyhovují, teprve přistupujeme a zkoumáme jejich interiér, energetickou spotřebu a další parametry. Jak je to tedy s rozměry a obsahem chladničky – co je vhodné právě pro nás? Jak zvolit správnou...

Když procházíme obchodem s chladničkami, hodnotíme je podvědomě v první řadě podle výšky. K těm, které nám výškově vyhovují, teprve přistupujeme a zkoumáme jejich interiér, energetickou spotřebu a další parametry. Jak je to tedy s rozměry a obsahem chladničky – co je vhodné právě pro nás?

Jak zvolit správnou velikost
Správný obsah chladničky pro danou domácnost se dá vypočítat jen přibližně. Platí obecný vzorec, podle kterého počítáme 50 litrů objemu chladničky na jednu osobu, v případě mrazničky to je 20 litrů. Ale v případě váhaní mezi dvěma typy sáhneme po chladničce o něco větší. Je to velmi individuální – větší chladničku potřebujeme v různých případech: například když hodně a tradičně vaříme a místo v chladničce neustále zabírají různé hrnce s polévkou na další den. Stejně tak když nakupujeme velký nákup jednou za týden nebo obrovský měsíční nákup – chladničku musíme naráz doslova našlapat jídlem. U mrazničky mohou být rozdíly v potřebě prostoru ještě větší – záleží opět na systému nakupování, zda jsme zvyklí mít neustále k dispozici zásoby mraženého jídla, nebo mrazíme například celou úrodu jahod, případně zmrazíme při zabíjačce třeba rovnou půlku prasete….

Zvolený obsah chladničky nám tedy bude určovat její výšku, která se může ještě zvýšit v případě, že chladnička nemá na šířku stále ještě obvyklých 60 cm, ale je široká pouze 55 nebo 50 centimetrů.

Co umějí moderní chladničky
A nyní přichází výběr podle funkcí, které nám moderní stroje nabízejí – z nich bychom si měli pečlivě vybírat, které pro nás budou nepostradatelné - a které na druhé straně zaplatíme a nikdy nevyužijeme. Tak jako je tomu ale u všech spotřebičů, někdy tuto praktičnost nebo naopak zbytečnost posoudíme, až když je stroj v provozu. Proto jen stručně pro zopakování: automatické odmrazování je u dnešních chladniček již standardem a naprostou samozřejmostí. Přínosem pro nás bude rozhodně takzvaná „nulová zóna“ – zásuvka s trvalou teplotou 0C a nastavitelnou vlhkostí, kde mnohem déle vydrží čerstvá zelenina, ovoce, maso i ryby. V popisu chladniček je to, zda chladnička má nebo nemá nulovou zónu, dnes již běžně udáváno – takže při váhání i mezi několika typy nám tato informace rozhodování usnadní. Stejně tak podle energetického štítku, který už dnes musejí spotřebiče povinně mít, máme na první pohled jasno, jakou spotřebu chladnička bude mít – v rámci úsporného provozu bychom měli preferovat „A“.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme