Vedro nás možná v těchto dnech přiměje zdržovat se kromě koupališť také v klimatizovaných obchodních centrech, kde se třeba rozhlížíme po něčem pěkném do kuchyně. Přivedou-li nás kroky náhodou do oddělení skla a porcelánu, můžeme se podívat po parádní sadě, kterou během letošního horkého léta určitě využijeme – soupravě na bowli. Koupit můžeme totiž nejen samostatnou nádobu, v níž bowli vyrábíme (terinu), ale také celé designově sjednocené sety – terinu, naběračku, servírovací misky, a k tomu třeba také i lžičky a velký tác. Pokud se nám nebude nic líbit, dobrou bowli (zásady její přípravy jsme zmínili minule) si můžeme připravit i tak. Vystačíme si s parádní polévkovou mísou s poklicí a se sadou hlubších skleněných kompotových misek (a ovšem s funkční chladničkou nebo mrazničkou). Přinášíme tip na dvě – velmi rozdílné – jednodruhové bowle. Voňavá bowle s malinami 1 kg vyzrálých malin, 20 dkg krystalového cukru, 2 litry červeného (nebo bílého) vína, 3 cl brandy nebo koňaku (případně vodky), 2 dcl cukrového sirupu (nebo cukrového citrónového sirupu), sekt nebo sodovka. Maliny dáme do teriny a zasypeme cukrem, zakápneme brandy nebo jiným destilátem a nalijeme víno tak, aby se maliny do něj ponořily. Na hodinu dáme do chladničky (nebo na kratší dobu do mrazničky) a potom dolijeme zbytek vychlazeného vína, dosladíme cukrovým sirupem podle chuti a dáme znovu chladit. Nakonec dolijeme podle potřeby sektem nebo sodou. Brandy (koňak) se více hodí, pokud dáme červené víno, když použijeme víno bílé, vyzkoušet můžeme namísto toho vodku. Okurková bowle 1 středně velká salátová okurka, 1/8 kg krystalového nebo krupicového cukru, 1 litr červeného vína, 2 cl Maraschina, 1/2 litru sektu (případně sody). Z oloupané okurky odstraníme jadérka, nastrouháme na hrubo a vložíme do teriny. Prosypeme cukrem a zalijeme polovinou vína a dáme asi na jednu hodinu chladit. Poté - když okurka nasaje chuť vína - dolijeme zbytek chlazeného vína a přidáme Maraschino. Dolijeme vychlazeným sektem nebo sodou – podle chuti. -ag-