Co se skrývá v bowlích

Co se skrývá v bowlích

Podívejme se trochu zblízka na jednotlivé ingredience, které obsahuje ovocná bowle. Jako základ pro bowle nám budou tentokrát stačit pomeranče a cukr; budeme sledovat, jak se bude měnit výsledná chuť přidáním různých likérů. Jedno z přísad, kterou v bowli často najdeme, je Curaçao (kyrasó). Je to druh likéru,...

Podívejme se trochu zblízka na jednotlivé ingredience, které obsahuje ovocná bowle. Jako základ pro bowle nám budou tentokrát stačit pomeranče a cukr; budeme sledovat, jak se bude měnit výsledná chuť přidáním různých likérů.

Jedno z přísad, kterou v bowli často najdeme, je Curaçao (kyrasó). Je to druh likéru, prapůvodně vyráběný na stejnojmenném karibském ostrově. Sladký likér z pomerančů je poměrně hustý a vyznačuje se výraznou vůní a chutí po pomerančích; dodává příjemnou chuť nejen bowli, ale také mnoha míchaným nápojům. Koupit můžeme Orange Curaçao, ale také likér citronový - Lemon Curaçao. Curaçao je 40 % likér a obsahuje kolem 30 % cukru – přidáváme ho tam, kde chceme pomerančovou (případně citronovou) chuť zvýraznit. Například u následující bowle:

Pomerančová bowle
3 vyzrálé (nejlépe červené) pomeranče nakrájené na plátky, 100 g krystalového cukru, 1 litr sektu, 1 cl Curaçaa

Pomeranče oloupeme a nakrájíme na plátky. Vložíme do teriny, zasypeme cukrem, zalijeme Curaçaem a necháme důkladně vychladit. Poté dolijeme sektem, ochutnáme a případně přisladíme, nebo přidáme ještě trochu likéru.

Martini bowle
Stejný základ nakrájených pomerančů a cukru zalijeme 1 cl Maraschina, 1 cl Curaçaa, vychladíme a dolijeme sektem.

Maraschino (maraskýno) je další nezbytnou součástí především sladkých míchaných nápojů, bowlí, ale i různých dezertů. Je to italský likér, který se vyrábí z višní a chutná výrazně po višňových jádrech. Používá se v cukrářství.

Z francouzského „la griotte“ (višně) pochází další termín pro označení likérů z višní - griotte (griot).

Atlantic bowle
2 malé pomeranče rozřezané na plátky, 70 g cukru, 5 cl griotky, 2 dcl vína Madeira, 0,7 l bílého polosladkého vína.

Na pomeranče s cukrem nalijeme griotku a madeiru a dáme vychladit. Poté dolijeme bílým vínem a případně přisladíme.

Madeira je těžší dezertní víno – polosladké až sladké. Používá se v kuchyni při přípravě mnoha specialit - nepostradatelná je v mnoha národních gastronomiích. Jako nápoj pak je doporučována k husím játrům a různým paštikám.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na kuchyňskou linku?

Zadejte si poptávku v kategoriích: kuchyňská linka,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Kuchyňská linka, kuchyňská linka na zakázku, Výroba kuchyňské linky.