Léto a stejně tak i grilovací sezóna je v plném proudu. Počasí si dává záležet, a tak o vlahé večery, které můžeme trávit na zahradě a grilovat, rozhodně není nouze. Proto se dnes zaměříme na lahůdky na grilu připravené. Maso vhodné ke grilování Maso je nejtypičtější surovinou, kterou ke grilování používáme. Aby však bylo maso tímto způsobem připravené lahodné a šťavnaté, je zapotřebí grilovat jen opravdu kvalitní a libové maso. Vhodné jsou drůbeží stehýnka a prsíčka, z hovězího roštěnky a svíčková, z vepřového panenka nebo pečeně, ryby bez výjimky. Pro výslednou dobrou chuť je také důležitá příprava před grilováním. Maso by se tedy mělo naklepávat jen zlehýnka a nechávat marinovat v marinádě několik hodin, nejlépe však celý den, aby do sebe pořádně natáhlo chuť a zkřehlo. Během grilování je důležité maso potírat marinádou nebo pivem (aby neosychalo) a negrilovat ho zbytečně dlouho (jen do světle růžova). Solí se zásadně až po ugrilování! Zůstane tak pěkně šťavnaté. Příprava marinády V přípravě nejrozličnějších marinád dobře využijeme čerstvé bylinky a ostřejší koření, nesmí chybět víno, ocet nebo citrónová šťáva – důležité přísady pro zkřehnutí naloženého masa, v olejovém základu marinády bude důležitý i česnek, který dodá jídlu řádný říz. Marinády se vyplatí připravit v rozličných chutích, především pokud grilování připravujeme pro větší společnost. Každá marináda dá masu jinou chuť, a tak si každý přijde na své. Pro děti a milovníky jemných chutí připravíme marinádu jemnou, pro milovníky jídel ostrých něco pikantního. Chuť masa můžeme ještě bylinkami vylepšit při samotném grilování tak, že rozpálené dřevěné uhlí posypeme bylinkami. Pokud je to možné, gril zakryjeme alobalem a necháme kořeněným kouřem maso nasáknout. Vhodné jsou větvičky jalovce, šalvěj, rozmarýna nebo bazalka. K rybě se hodí bobkový list, k jehněčímu masu kopr a k hovězímu bazalka. Rybu můžeme např. zkusit zabalit před grilováním do alobalu s plátkem citrónu a snítkou kopru a takto grilovat. Zelenina na grilu Méně využívaná ke grilování je zelenina. Přitom i ona grilováním získává na zajímavé chuti. Grilovat se dají rajčata, cukety, lilky, patisony, papriky všech barev, kukuřice, cibule, žampiony atd. Zeleninu můžeme grilovat samostatně, plněnou různými náplněmi, nebo třeba jen tak s masem. Zde si ale pamatujeme, že zelenina, ale i ovoce, se griluje zásadně při nižších teplotách na okraji grilu a v alobalu. -td-