Jak už jsme v našem miniseriálu o letním budování kuchyně konstatovali, pořízení kuchyňské linky, doplňků i spotřebičů právě nyní nahrávají letní slevy. Teď si můžeme dovolit obměnit i více starších spotřebičů a významně tak třeba snížit celkovou spotřebu energie. Pokud máme starou chladničku a další historické spotřebiče, které spotřebují mnoho energie, vyplatí se sednout si a dobře počítat: možná se dopočítáme nižší spotřeby, když staré kusy vyměníme za novou nízkoenergetickou chladicí kombinaci a navíc přidáme ještě myčku a digestoř. Nové spotřebiče: důležitá je spotřeba energie Se spotřebou energie je třeba velmi vážně počítat, přestože na to ještě nejsme tak úplně zvyklí. Co nejvýhodnější pořizovací cena by neměla být prvním hlediskem. V tom může být jisté úskalí letního budování nové kuchyně - nenaletět na slevy za každou cenu, ale neustále porovnávat výkon, spotřebu a cenu. Takže v obchodě by nám měl správně první pohled padnout na údaje na energetickém štítku a teprve potom bychom si měli spotřebič prohlédnout podle dalších hledisek. V zimě se nám v kuchyni setmí… Další poznámka může směřovat k někdy dosti podstatnému rozdílu v množství světla v kuchyňském interiéru nyní a v zimě. Když budujeme kuchyni od podlahy a z gruntu – tedy malujeme a pořizujeme nový nábytek - měli bychom se pokusit brát v úvahu a představit si, o kolik méně světla bude v kuchyni za půl roku a jak se v ní změní světelné podmínky. Co se nám teď bude zdát zalité světlem a plné jasu, může v lednu vypadat ponuře. Nátěry stěn bychom měli tedy volit o maličko jasnější a světlejší, než jaký požadujeme výsledný efekt; totéž platí o tónu podlahy. Nábytek a zejména pracovní plocha má mít co nejlépe promyšlené umělé osvětlení, protože pouze na něm budeme možná závislí po dlouhou dobu v zimních měsících. Zářivky nám barvy ochladí, klasické žárovky zase celkovou barevnost kuchyně proteplí a jejich světlo dodá na útulnosti – použijeme je tedy hlavně v jídelním koutě. -ag-