Mezi recepty na „americké moderní lihové nápoje – cocktaily“ z dvacátých a třicátých let 20. století jsme našli vedle takových, které se staly klasikou a dodnes patří mezi nejžádanější, také méně známé zajímavosti. Podívejme se tedy na několik „amerických originálních coctailových typů“. Množství jednotlivých ingrediencí není udáno v objemových jednotkách, ale v desetinách - stačí jen dodržet poměry a připravit si můžeme najednou jednu nebo dvě porce. Mandarín cocktail 3/10 mandarinkového likéru, 2/10 vermutu, 5/10 ginu, led. Vše protřeseme v šejkru a nalijeme do vysoké sklenky. Její okraj ozdobíme půlkolečkem mandarinky. Nad sklenkou zlomíme mandarinkovou kůru tak, aby silice zastříkla hladinu koktajlu. Michelin cocktail 2/3 bílého rumu, 1/3 calvadosu, 2 střiky vermutu, led. Bílý rum a calvados dáme na kostky ledu do šejkru, dobře protřeseme, nalijeme do vysoké sklenky a zastříkneme vermutem. Paradise cocktail 5/10 Cherry brandy, 5/10 vaječného likéru, led. Sklenku naplníme do jedné třetiny ledem, na něj naměříme půl na půl Cherry brandy a vaječný likér. Zamícháme a přidáme dvě kostky ledu. Tavern hospitality 3/10 peprmintového likéru (před 80 lety se nazýval „pepromátový“ likér), 2/10 ginu, 5/10 sody (případně toniku), 10 kapek citrónové šťávy. Do šejkru na drobný led dáme peprmintový likér, gin a přidáme citrónovou šťávu. Nalijeme do široké sklenky na nožce, jejíž okraj natřeme citrónovou šťávou a ponoříme do krystalového cukru. Nalijeme koktajl, dolijeme sodou (tonikem) a na okraj sklenky zavěsíme malou snítku máty. Tropical air cocktail 1/3 whisky, 1/3 brandy, 1/3 sody, led. Do šejkru na led dáme whisky a brandy, energicky protřeseme, nalijeme do sklenky a dolijeme sodou. Zdobíme koktajlovou třešní. Sedmé nebe 6/10 maraschina, 3/10 grapefruitové šťávy, 1/10 ginu, led. Do šejkru na kostky ledu dáme všechny ingredience a protřepeme. Okraj sklenky natřeme grapefruitovou šťávou a ponoříme do hrubého cukru. Na okraj sklenky zavěsíme tenký dílek grapefruitu. -ag-