Ovoce postupně dozrává, a tak po jahodové sezóně tu máme v plném proudu sezónu třešňovou a meruňkovou. Na čem si kromě obligátních bublanin a kompotů a džemů pochutnat? Přinášíme dva tipy. Ten, kdo právě hubne, může zvolit lehčí meruňkový dezert, ostatní si mohou dát klasiku - neošizené kynuté knedlíky se závějemi cukru, tvarohu a pořádnou čepicí kysané smetany… Oranžové meruňkové bábovičky 500 g meruněk, 80 g cukru, 1/8 litru vody, 3 g želatiny, šťávu z jednoho citrónu, 1/8 litru šlehačky, 20 g moučkového cukru. Meruňky omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na tenké plátky či malé kousíčky. Dáme do rendlíku, posypeme moučkovým cukrem, zalijeme vodou a opatrně na mírném ohni rozvaříme. Do mísy je protlačíme sítkem, přidáme k nim citrónovou šťávu a želatinu, kterou jsme rozmíchali v malém množství (2 - 3 lžíce) teplé vody. Vezmeme porcelánové kompotové misky nebo formičky a naplníme je meruňkovou směsí. Po důkladném vychlazení a ztuhnutí vyklopíme na dezertní talířky. Bábovičky zdobíme podle fantazie – strouhanou čokoládou, šlehačkou, mandlemi, kouskem meruňky nebo měkkým bonbónem (meruňkové želé). Kynuté ovocné knedlíky 60 dkg polohrubé mouky, 2 dkg droždí, 1 lžičku krystalového cukru, 2 - 3 dl vlažného mléka, 1 žloutek, třešně (višně, jahody, meruňky), tvrdý tvaroh, kysanou smetanu, máslo, sůl. Do velké mísy prosijeme mouku a vytvoříme v ní důlek. Do něj dáme cukr, rozdrobené droždí a půlku vlažného mléka - přikryjeme a necháme vykynout v teple. Pak přidáme zbytek mléka, žloutek a maličko osolíme. Vypracujeme pečlivě těsto, které musí být hladké. Opět přikryjeme a mísu dáme do tepla. Po vykynutí dáme těsto na pomoučněný vál a vykrajujeme nožem nebo lžící kousky, ze kterých uděláme placičky. Plníme třešněmi (pokud jsme třešně těsně předtím myli, musíme je osušit). Knedlíky pečlivě zabalíme a odkládáme na vál. Když se začne vařit slaná voda ve velkém hrnci (vodou nešetříme, dáváme jí tolik jako na špagety), knedlíky rychle ponořujeme. Oheň podle potřeby zmírníme a během asi 7 minut případně knedlíky obrátíme. Vyjmeme cedníkem a dáme na mísu, kde je propícháme vidličkou, aby pára nezůstávala uvnitř. Pak už je zbývá na talíři posypat čerstvě strouhaným tvarohem a moučkovým cukrem. A potom záleží na chuti a tradici – někdo knedlíky přelije rozpuštěným máslem, někdo místo másla dává kysanou smetanu. -ag-