Čerstvé bylinky a koření jsme si v kuchyni oblíbili a zvykli používat. Staly se opět nepostradatelnou součástí v našich kuchyních. Kromě bylinek ale můžeme v kuchyni využít i méně tradiční ingredienci, a to květy. Takováto ingredience dodá připravenému pokrmu určitě na zajímavé chuti, vůni, ale i barevnosti. Květiny nejen do vázy Nejen do vázy, ale i k přípravě salátů, ke smažení či pro přípravu jedlých ozdob a nápojů můžeme využít květy černého bezu, cukety, růží, kerblíku, macešky, řeřichy, karafiátu, šalvěje, sedmikrásky, mateřídoušky obecné, levandule a dalších květin. Květy černého bezu a cukety si můžeme obalit v těstíčku. Z květů růže připravit marmeládu, nebo obalené v cukru či v bílkovém sněhu vyšlehaného s moučkovým cukrem využít jako jedlé ozdoby na moučníky. I při přípravě salátů najdou květy určitě své využití. Do zeleninových salátů můžeme přidat například květy lichořeřišnice, okvětní lístky slunečnice atd. Dobrou limonádu si pak můžeme připravit z květů černého bezu a netradiční bowli z okvětních plátků růže. Pár tipů Limonáda z květů černého bezu Na přípravu této limonády budeme potřebovat 8 – 10 květů černého bezu, 750 g cukru, 2 citrony, 4 l vody, láhve a trochu času. Limonádu připravíme tak, že květy vložíme do láhví a zalijeme zchladlým nálevem připraveným ze 750 g cukru a 4 l vody. Pak přidáme dva rozčtvrcené citrony a vše necháme přikryté uložet deset dní. Limonádu podáváme řádně vychlazenou. Marmeláda z růží Na přípravu této marmelády budeme potřebovat 1/2 kg okvětních plátků růží, 1 kg cukru, šťávu z jednoho citronu a sklenici vody. Marmeládu připravíme tak, že z červených či růžových okvětních plátků růží odstraníme bílé části a nakrájíme nadrobno. Takto připravené růžové plátky smícháme s polovinou cukru a necháme jeden – dva dny uležet. Ze zbylého cukru a vody uvaříme sirup, do kterého přidáme citronovou šťávu, proslazené růžové plátky a necháme pomalu vařit do zhoustnutí. Po uvaření naplníme do zavařovaček a uzavřeme. Omeleta z cuketových květů Na její přípravu budeme potřebovat 6 vajec, 300 g cuketových květů, 2 stroužky česneku, 2 lžíce sladké smetany, 1 lžíci hladké mouky, máslo, olej, 1 lžíci nastrouhaného parmazánu, sůl a pepř. Nejprve květy cuket omyjeme, opatrně osušíme, zbavíme pestíků a společně s nadrobno nasekaným česnekem podusíme na mírném ohni do změknutí květů. Poté osolíme a trošku opepříme, přidáme smetanu, do které jsme vmíchali lžíci mouky. Zamícháme a na mírném plameni necháme vařit do zhoustnutí. Poté odstraníme z plotny a přimícháme parmazán a trošku pepře. V misce rozšleháme vejce a osolíme. Rozšlehaná vejce nalijeme na pánev do rozehřátého oleje a zlehka osmažíme, pak na ně hned nalijeme směs z květů cuket. Vidličkou směs urovnáme a necháme smažit na mírném ohni cca 3 minuty. Ke konci omeletu přeložíme a necháme ještě cca 3 minuty na ohni a pak podáváme. Plněné cuketové květy Příprava plněných květů cuket je následující: Květy se omyjí, zlehka osuší, odstraní se z nich pestík. Takto připravené květy je pak možno naplnit kouskem mozzarely a kouskem sardelky naložené v oleji. Po jeho naplnění se květ nahoře uzavře a obalí v těstíčku připraveném z hladké mouky, piva a soli. Těstíčko by mělo být hustší. Květy smažíme zprudka. Květy je možné smažit i nenaplněné pouze obalené v těstíčku. Takováto úprava je rychlejší. Závěrem k našemu květinovému menu je důležité zdůraznit, že ke konzumaci je nutné používat pouze chemicky neošetřené květy, nejlépe z naší vlastní zahrady. U léčivek si dáváme pozor, abychom to s nimi nepřehnali, používáme jich jen jako šafránu, neboť jsou velmi aromatické a mají vyšší obsah účinných látek. -td-