O víkendovém podvečeru přijde k chuti ledový cobbler. Je to nápoj podobný sorbetům, o kterých jsme nedávno psali, jeho podstatnou složkou však není zmrzlina, ale ledová tříšť. Tak, jako jsme sklenku na sorbet plnili zmrzlinou, podobně budeme postupovat při přípravě cobbleru. Vezmeme nejlépe sklenku špičkovou a ze všeho nejdříve ji ozdobíme – na okraj zavěsíme půl kolečka limetky nebo čtvrt kolečka pomeranče. Potom sklenku naplníme jemně roztlučeným ledem – necháme jen trochu místa pod okrajem sklenky. Další ingredience, které do cobbleru přijdou, zamícháme v míchací sklenici a většinou přes jemné sítko vlijeme do ozdobené sklenky na led. Cobbler můžeme připravit jak alkoholický, tak bez alkoholu. Jeho dalšími součástmi kromě ledu je většinou sekt a likéry. Někdy ve starší literatuře (a zejména velmi staré - našli jsme i recepty ze 30. let 20. století) se však nepoužívá ledová tříšť, ale jen několik kousků ledu. Cobblery jsou pak charakterizovány jako „barové nápoje připravované z vína, cukru a pomerančových slupek“. Že to ale s těmi slupkami není tak úplně přesné, dokládají následující recepty, které nabízejí zajímavé mísení chutí sirupů a likérů: Peach cobbler Do sklenky na kousky ledu dáme zralou broskev, rozřezanou na plátky. Kousek broskve zavěsíme přes okraj sklenky. Přilijeme 3 ml griotky a dolijeme sektem. Praděd cobbler Do sklenky na kousky ledu položíme jemně rozřezanou pomerančovou slupku a lijeme půl na půl (2 ml a 2 ml) likér Praděd a ananasový sirup. Dolijeme sektem. Sherry cobbler Na led do sklenky nalijeme 2 ml citronového sirupu, 2 ml fernetu, dolijeme sherry a zastříkneme angosturou. A nyní „novodobější“ cobbler s ledovou tříští: Malinový cobbler 1 dl malinové šťávy, 3 cl brandy (pokud budeme připravovat nealkoholický cobbler, nahradíme rybízovou šťávou), maliny, moučkový cukr, led. Špičkovou sklenici ozdobíme a naplníme ledem. Malinovou šťávu smíchanou s brandy nebo rybízovou šťávou nalijeme na ledovou tříšť, na kterou ještě položíme zralé maliny lehce posypané cukrem. -ag-