Který nápoj nejlépe osvěží v teplém létě? Chladný černý čaj. I když venkovní teploty poněkud klesnou, k letnímu osvěžení bychom měli část sladkých kolových limonád zaměnit za čaje. V tom největším horku je pak moudré držet se zkušeností lidí z jihu a popíjet čaj zchlazený – nikoliv ledový, aby se omezil teplotní šok pro naše tělo. Džbán černého chladného neslazeného čaje udělá dobrou službu, skvěle osvěžuje třeba bergamotová příchuť, dobrý je i čaj mátový, kterého ale nepijeme příliš mnoho. Zelený čaj má mnoho dobrých vlastností a pořád znovu se objevují zprávy o jeho léčivém charakteru. Dětem nejvíce chutná rooibos s citronovým senem a pomerančovou kůrou, který krásně voní a chutná po pomerančích a mandarinkách. Má tak jemnou a výraznou chuť, že ho děti ani nechtějí přislazovat, pokud už ovšem nejsou na sladkých nápojích závislé. Stejně dobrý je i rooibos s vanilkou. Studený šípkový čaj nám zase dodá vysoké množství vitamínu C. Na bázi čaje můžeme připravit také mnoho rozličných koktajlů, přičemž alkohol v nich v přílišném horku vynecháme nebo omezíme na minimum. Ovocné Martini 1 dl zchlazeného čaje s příchutí lesního ovoce, 2 cl likéru z černého rybízu, 2 cl Martini Rosso. Ingredience v tomto poměru nalijeme do vysoké sklenice a zamícháme. Podáváme se slámkou. Pomerančový čaj Velmi voňavá a osvěžující a přímo životabudič je kombinace černého čaje a chuť a vůně pomeranče. Pomineme čaj v sáčcích průmyslově navoněný a připravíme si vlastní pomerančový čaj. Nejjednodušší je rychlé ovonění čaje: nad sklenicí černého čaje několikrát rozlomíme pomerančovou kůru a necháme vonné silice spadnout na hladinu. Nebo v 5 dl vody spaříme 3 lžíce černého čaje, necháme 5 minut vylouhovat a scedíme. Necháme zchladnout a přidáme šťávu ze dvou menších sladkých pomerančů. Podle chuti více či výrazněji osladíme a dáme dobře vychladit. Nalijeme do vysokých sklenek na krátké stopce ozdobených půlkolečkem pomeranče a lístky meduňky. Přidat můžeme led. -ag-