Pochoutky z letního ovoce

Pochoutky z letního ovoce

Léto je obdobím, kdy si můžeme každý den dopřávat spousty čerstvého ovoce z naší zahrádky. Někdy je naše úroda tak bohatá, že pak ani nevíme jak zralé plodiny zužitkovat. Něco sníme čerstvé, něco uskladníme nebo zamrazíme na zimní časy, nebo zpracujeme na džemy, marmelády či nějaké to ostřejší pití, nebo si z nich...

Léto je obdobím, kdy si můžeme každý den dopřávat spousty čerstvého ovoce z naší zahrádky. Někdy je naše úroda tak bohatá, že pak ani nevíme jak zralé plodiny zužitkovat. Něco sníme čerstvé, něco uskladníme nebo zamrazíme na zimní časy, nebo zpracujeme na džemy, marmelády či nějaké to ostřejší pití, nebo si z nich můžeme připravit lehkou letní pochoutku…

Švestkové omáčky
Čínská omáčka

10 švestek, 2 lžíce oleje, 1 cibule, 1 lžička cukru, 3 lžíce octa, 1 lžíce sójové omáčky, 1/2 lžičky mleté sušené pálivé papriky, šálek vývaru, 1/2 lžičky zázvoru, špetka glutasolu.

pokrájené na drobné kousky. Rychle vše osmažíme, přidáme cukr, ocet, sójovou omáčku, pálivou papriku a vývar s glutasolem. Vaříme do hustoty smetany.

Tato omáčka se podává studená ke grilovaným masům.

Omáčka TKEMALI
500 g švestek bez pecek, 4 stroužky česneku, sůl, pepř, kopr, špetka mletého koriandru.

Švestky rozmixujeme nebo umeleme na mlýnku na maso a povaříme do hustoty kysané smetany. Přidáme utřený česnek se solí a s mletým bílým pepřem, koriandrem a drobně pokrájeným koprem. Vše společně povaříme. Podle chuti můžeme přidat ještě trochu octa z červeného vína.

Omáčka se podává studená k šašlíku a rožněným masům a zelenině. Tato omáčka pochází z Gruzie a je oblíbená i v ruské kuchyni. V bývalém Sovětském svazu byla vyráběna také průmyslově a patřila k oblíbeným vývozním artiklům.

Hruškový dort s mandlemi
125 g másla, 125 g cukru, 1 lžíce citrónové šťávy, 3 vejce, 75 g hladké nebo polohrubé mouky, 100 g jemně mletých mandlí, 50 g strouhanky, špetka mleté skořice (případně kardamonu), 1 kypřící prášek do pečiva, 1/2 menší sklenice nejlépe pomerančového džemu, 1 lžíce rumu, 100 g hrubě mletých lískových oříšků.

oC 50 - 55 minut.

Jablka v čokoládovém závoji
Na jednu osobu 1 - 2 jablka, 1/2 tabulky čokolády na vaření, 1 lžíci zavařeniny, 3 lžíce mléka.

Jablka oloupeme a nerozkrájená uvaříme. Po mírném vychladnutí z nich odstraníme jádřinec a vzniklý otvor vyplníme rybízovou zavařeninou. Mezitím v trošce mléka rozvaříme nastrouhanou čokoládu na vaření a polijeme jí vychladlá jablka. Podáváme vlažné nebo úplně studené.

Jablečný krém se zmrzlinou

Jablka oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle a pokapeme citrónovou šťávou, poté přidáme jemně nasekané mandle, zalijeme jablečným destilátem a necháme uležet. Do připravených pohárů dáme nejprve zmrzlinu, na ni jablečnou směs a nakonec přizdobíme šlehačkou.

Ořechový likér
25 nedozrálých vlašských ořechů neloupaných v zelené slupce (je třeba, aby ořechy byly ještě měkké a daly se i se slupkou a skořápkou nakrájet na kolečka ), 4 hřebíčky, kůra z pomeranče, kousek skořice, 0,75 l cukerného sirupu (500 g cukru svařeného se 4 dl vody), 0,75 l čistého lihu, popř. jiného čistého destilátu, 0,25 l vody.

Ořechy nejprve omyjeme, rozkrájíme i se slupkou na čtvrtky a vložíme do láhve s širokým hrdlem. Pak přidáme hřebíček, skořici, pomerančovou kůru, poté přilijeme líh s převařenou vychladlou vodou a uzavřeme láhev korkem. Směs postavíme na slunné místo a necháme dva až tři týdny stát. Pak obsah láhve přecedíme, přidáme vychladlý cukrový sirup, promícháme a rozlijeme do láhví. Konzumovat je možné okamžitě.

-das-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na rekonstrukci kuchyně?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce kuchyně,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Kuchyňská linka, návrh a výroba kuchyňské linky, Schodiště a kuchyňská linka.