I když se na našem stole objevují během celého roku, právě teď v létě nás tyto aromatické a zdravé druhy ovoce provázejí doslova na každém kroku. Důležité pro všechny naše smysly bude i to, jak je servírujeme. Pěkným aranžováním hroznů i melounů vždy vytvoříme nápaditou slavnostní tabuli, ale i veselý letní stůl v zahradě. Zdravá pochoutka Melouny a hrozny - to rozhodně není „jenom sladká voda“ nebo pamlsek pro mlsné jazýčky. Pro náš organismus jsou velkým přínosem. Vodní meloun například obsahuje vitamín C, kyselinu listovou, je bohatý na beta-karoten a na minerály. Má i malé množství komplexu vitamínů B a vitamín E. Hrozny jsou bohaté na vitamín C a E, na draslík, fosfor, hořčík, síru a sodík. 10 dkg melounové dužiny obsahuje jen kolem 150 kJ, hrozny s poněkud vydatnější šťávou mají asi 260 kJ. Otázka servírování Stojí za zmínku, že cukrový meloun se dokonce stal součástí klasického předkrmu - ve spojení s parmskou šunkou si vydobyl místo v mezinárodním jídelníčku. Nejjednodušší a přitom velmi efektní je podávat ovoce jen tak - v přirozené formě je naaranžovat na mísu. Zaplněním třípatrové mísy rozličným ovocem dodáme letní tabuli tu správnou atmosféru. A právě hrozny jsou nejvíce dekorativní - necháme je trochu ležérně viset z horních pater mísy. Nakoupíme hrozny nejméně tří barev – tmavé, růžové a bílé, budou se doplňovat také rozdílnou chutí. Meloun doplňuje mísu ovoce rozřezaný na plátky, kdy dužina je ještě naříznutá na jednotlivá sousta. Chceme-li si s přípravou trochu pohrát a připravit něco slavnostního, tipem pro letní dny jsou výborné a osvěžující hroznové vinné pěny – třeba v kombinaci se šumivým vínem. Meloun životabudič Podle zkušeností nabytých na jihu Evropy je meloun skvělý po celý den, ale snad nejlepší je po ránu. Okamžitě dodá organismu dehydrovanému po horké noci potřebné tekutiny. To platí dvojnásob po případné večerní oslavě s množstvím alkoholu, po které je tělo ráno vysušené dvojnásobně. Meloun nás v takovém případě postaví dokonale na nohy. Dodá tekutiny, ovocné cukry, vitamíny a zředí krev. Melounové lahůdky Do melounu ovšem můžeme také alkohol přidat – nejen podle dávného receptu že jej (po důkladném umytí) navrtáme, injekční stříkačkou do něj vpravíme rum, načež necháme důkladně rozležet. Meloun je také významnou součástí klasického letního ovocného osvěžení – bowle. A to je důvod k servírování krásného kousku nádobí - hluboké skleněné bowlové teriny. Někdy uděláme změnu a jako mísa nám poslouží vydlabaná a na horním okraji ozdobně zubatě nařezaná melounová kůra –bowli servírujeme přímo v ní. Z vylisovaného vodního melounu můžeme připravit také zajímavé džusy – a to třeba jen pouhým našleháním se skořicí nebo s trochou vody a citrónovým sirupem. Z hroznů umixujeme aromatický a hustý džus - použijeme kuličky včetně jader. -ag-