Připravit lahodné, voňavé a křehké maso na grilu je kumšt, ale když se ví jak na to, tak to jde samo. Velký podíl na výsledné chuti má marináda, do které maso nakládáme před grilováním (jak jsme zmiňovali v článku Lahůdky na grilu připravené), a omáčky, které po ugrilování k masu podáváme. Marinády pro chuť K přípravě marinády bude důležitý už výběr nádoby. Připravíme si ji nejlépe v širší a zároveň hlubší (aby nám omáčka při průběžném obracení masa necákala ven) misce s plochým dnem. Může být keramická, nerezová nebo mísa z těžkého skla, třeba varného. Musí však být v každém případě z hladkého, neporézního materiálu. Musí se dát dokonale vymýt a nesmí v ní pro její další použití zůstat výrazná vůně marinovací směsi. Základ marinády pak tvoří nejčastěji olej, do kterého se přidávají další ingredience. Kořenící ingredience do marinády volíme podle toho, pro jaké maso je určená. Aromatická a pikantní marináda je vhodná pro červené maso, pro marinování bílého masa a ryb je pak vhodnější marináda jemnější. Doba marinování bude opět záviset na druhu masa. Kuřecí maso a ryby chuť z marinády nasáknou rychleji než maso hovězí, marinujeme je tedy kratší domu. Hovězí maso je dobré nechat marinovat 24 hodin, vepřové 12 hodin. Lahodné omáčky Něco na pikantnosti a rozmanitosti chutí přidají grilovanému masu omáčky, které k němu budeme podávat. Je dobré si jich připravit několik, aby si každý z hostů přišel na své, a nebo už jen kvůli tomu, aby naše večeře byla opravdu pestrá. Z kečupu si můžeme připravit hned dvě omáčky, a to chilli a barbecue, stačí jen trochu pozměnit ingredience. Chilli omáčku si připravíme tak, že si na másle orestujeme nadrobno pokrájenou cibulku (2 ks) se stroužkem česneku a feferonkou, po orestování do této směsi přimícháme spařená, oloupaná, jadérek zbavená a na kostičky nakrájená rajčata (2 ks), kečup (3 lžíce), dochutíme špetkou cukru a chilli kořením, necháme přejít varem a pak vychladit. Barbecue si pak připravíme tak, že smícháme kečup (150 ml) s chilli omáčkou (5 lžic), oloupanou a na droboučko nasekanou šalotkou (1 ks), nastrouhanou kyselou okurkou, pak přelijeme olejem (3 lžíce) a našleháme. Na závěr vmícháme lžíci hořčice a lžíci citrónové šťávy, dochutíme solí, worcesterskou omáčkou, a případně tabascem. Nebo si můžeme připravit omáčky, kde jako základ použijeme zakysanou smetanu či majonézu. Jednoduchou a pikantní omáčku můžeme získat pokud v kysané smetaně rozmícháme utřený česnek (2 stroužky) smíchaný s tvarohovým sýrem (100 g), osolíme a okořeníme tlučeným zeleným pepřem. Trochu odlišnou omáčku získáme, pokud místo česneku přidáme strouhaný křen. Trochu náročnější omáčku si pak ze zakysané smetany připravíme jejím smícháním (150 g) s lehčí majonézou (100 g, majonézu lze vynechat), do které přidáme lžíci nasekaných kaparů, lžíci nasekané červené cibule a naťovou cibulku, ochutíme lžící kari koření, trochou zázvoru, osolíme a opepříme a další omáčku máme připravenou. K rybě se hodí lehké omáčky, v žádném případě by ale omáčka k rybě neměla obsahovat majonézu. Dobře se k ní hodí např. omáčka rajčatová. -td-