Jak se říká, zima je na krku a je na čase začít se starat o teplo domova v následujícím topném období. Můžeme využít příhodné doby, vzít to z gruntu a přikoupit nějaká elegantní kamna či kamínka. Pokud topíme elektřinou nebo plynem a uvažujeme, jak ulevit rodinnému rozpočtu v nákladech na topení (či dokonce jak spotřebovat zásoby dříví z pokáceného sadu) a jak si zútulnit kuchyni pohledem do plápolajícího ohně, nabízí se lákavé řešení: zařídit v kuchyni navíc i topení na pevná paliva. Není to ovšem tak jednoduché. Co je jednoduché, vybrat si ze široké palety krásných retro sporáků, amerických kamen, kombinovaných kamen či nejrůznějších krbových vložek, ve kterých lze spalovat dřevo i uhlí. To je příjemnější stránka věci - přemítání nad krásnými kamny či krbem. Nejprve je ale nutná kontrola, zda to, pro co se nadchneme, je uskutečnitelné právě v naší kuchyni a za jakých podmínek. Alfou omegou je komín. V nově stavěných rodinných domech je to jednoduché – požadavek se zadá do projektu a výsledkem je odpovídající komín, na který bude posazeno cokoliv podle našeho přání: americká kamna, krbová vložka, krb, sporák či velká kachlová kamna s příjemně vyhřátou lavicí. Ve starším domě musíme povolat odborníky, aby zjistili, co za daných podmínek lze a co ne. Komín, který nám bude procházet interiérem, může být vyzděný (pohledová část má omítku nebo bude jakkoliv obložena – třeba cihlami). Komín je ale těžký, takže v nově stavěném rodinném domě musí mít vybudovaný betonový základ v podezdívce. Anebo bude komín pohledový (čili budeme se dívat na kovovou rouru), elegantně provedený s využitím různých materiálů: komín může být nerez leštěný nebo matný, vyvedený v efektní mědi, nebo si lze vybrat nejrůznější, velmi zajímavé odstíny eloxovaného hliníku. Příště se tedy podíváme na to, v jakém případě je nejvhodnější ten který typ kamen na pevná paliva a jaké výhody a nevýhody přináší. A také co si vybrat v závislosti na technických možnostech naší kuchyně a komína, i financí, které chceme investovat.. -ag-