Zdroj přitápění na tuhá paliva (dřevo, dřevěné pelety, brikety) si vybereme do kuchyně nebo přilehlého, na kuchyni navazujícího obývacího prostoru podle toho, zda tady chceme také příležitostně (nebo pravidelně) vařit nebo skutečně jen přitápět, dále podle toho, jestli chceme mít doma otevřený oheň a hledět do plamenů, dále podle technických možností (stavu komína), podle našich estetických nároků a finančních možností. Námětů k přemýšlení je tedy dost – začněme kamínky a sporáky na dříví a uhlí: V elegantní černé litině Novodobé sporáky na pevná paliva můžeme mít buď s pečicí troubou nebo bez ní. Bez trouby stojí za povšimnutí elegantní kamna z černé litiny, se kterou krásně ladí stříbřité doplňky – nerezové jsou páčky k otvírání proskleného ohniště a precizního, jednoduše ovladatelného popelníku. Nerez je i tyč vedená kolem plotny, určená k sušení utěrek. Ve spodní části u podlahy je půlkulatý otvor na složení polínek dříví. Kamínka mají litinový plát a na něm ještě čtyři varné desky s větší tepelnou vodivostí. Tento typ využijeme i v menším prostoru – může být jen 50 - 55 cm hluboký při šířce kolem 110 centimetrů. Taková kamínka můžeme pořídit v ceně asi od 13.000 korun. Starodávná smaltovaná paráda Větší sporáky v retro duchu jsou vyvedené často v bílém, krémovém, tmavomodrém nebo lahvově zeleném smaltu. Mají troubu a někdy i zásobník teplé vody (krajově se mu říkávalo meděnec) a opět krásně sladěné doplňky. Páčky, úchytky, tyče i začištění hran bývají zlatavé, stříbřité, lesklé, matové i různě patinované. Za smaltované větší sporáky s troubou zaplatíme nejméně kolem 20.000 korun, pokud jsou ovšem na některou pohledovou plochu kamen použity kachle, cena stoupá. A o čem bude řeč příště? Kachlová kachna a různé pece - to je krásný a výrazný prvek v bytě i poměrně velká investice. Pěkná věc náročnější na prostor i na naši peněženku. Jsou vysoce dekorativní, topení v nich je ekonomické a způsob šíření tepla je zdraví prospěšný… -ag-