K následujícímu pěknému víkendu si možná vyberete mezi lehčími, ještě letními, po citrusech vonícími míchanými nápoji – a mezi sladšími smetanovými drinky, které se hodí k chladnějším večerům babího léta a nastupujícího podzimu. Medový drink 300 g vody povaříme s kouskem vanilky, kouskem skořice a citronovou kůrou z chemicky neošetřeného citronu. Po prochladnutí přidáme 150 g medu a lžičku citronové šťávy. Přecedíme, vychladíme a přilijeme 0,5 litru vodky. Smetanový fizz K přípravě dvou porcí potřebujeme: 2 polévkové lžíce medu, 2 cl citronové šťávy, 5 cl sladké smetany, 2 cl cukrového sirupu, 6 cl ginu, sodovku na dolití. Do šejkru dáme led, přidáme citronovou šťávu, gin, smetanu a cukrový sirup. Důkladně protřeseme. Okraj sklenky ponoříme do citronové šťávy a poté do krystalového cukru. Koktajl vléváme přes husté sítko – opatrně, abychom si nepoškodili ozdobný cukrový okraj. Nalijeme asi do poloviny sklenky a dolijeme sodovkou. Podáváme se slámkou. Velvet Hammer K přípravě tohoto smetanového koktajlu potřebujeme mixér. 3 cl kakaového likéru a 3 cl Lemon Curaçaa přilijeme na tři kostky ledu a přidáme 3 cl tekuté šlehačky. Na krátkou chvíli spustíme mixér na maximum. Velvet Hammer nalijeme do širokých sklenek na šampaňské. Ward Opět použijeme mixér, ale tento drink můžeme připravit i v šejkru. Servírujeme potom ve větším tumbleru. Do mixéru nebo šejkru dáme 3 kostky ledu, na něj přidáme 7 cl whisky, 3 cl citronové šťávy, necelou lžíci cukrového sirupu a půl lžičky grenadiny. Krátce umixujeme nebo energicky protřeseme. Nalijeme do tumbleru, jehož okraj ozdobíme plátkem citronu. Helvetia koktail Na jednu porci potřebujeme: 1 polévkovou lžíci ledu, 1 cl třešňovice, 1 cl likéru Sherry Brandy, 1 cl smetany, 1 cl višňového cukrového sirupu. Do šejkru na led přilijeme všechny ostatní přísady, důkladně protřeseme, nalijeme přes sítko do středně velké koktailové sklenky, kterou ozdobíme třešinkou. -ag-