Tradiční kachlová kamna na dřevo - to je krásné, výrazné, vysoce estetické pohledové topidlo se staletou tradicí. Topení je to ekologické, provoz je prověřený věky. Když se pro kachlová kamna rozhodneme, musíme si uvědomit, že je to prvek v bytě, který je náročnější na prostor i na naši peněženku. Zato ale spolu s krásným topidlem získáme navíc útulný koutek kuchyně, kam budou určitě také mířit návštěvy. Vyhřátá lavice s polštářky kolem kamen láká k posezení a ohřátí zad bez nebezpečí popálení se. Kachlová kamna totiž místnost vyhřívají svou velkou plochou (jsou vysoká i poměrně široká), zato mají ale nízkou teplotu povrchu – kachle jsou teplé jenom kolem 50 - 60 °C. Kachlová kamna jsou nejen vysoce dekorativní a domov zútulňující, jejich způsob šíření tepla je navíc i zdraví prospěšný. Proč? Výhody jsou hned dvě – například proti krbům je to rovnoměrnější rozložení tepla v prostoru (slabostí krbu je to, že přímo u něj je velké horko, zatímco ve vzdálenějším koutě místnosti přetrvává zima). Druhou výhodou - třeba oproti akumulačním kamnům s ventilátorem - je to, že ohřátý vzduch (i s rozvířeným prachem, který bere s sebou ) rychle necirkuluje po místnosti, což je dobré zejména pro alergiky. Teplo je odebíráno z vnitřku kamen – ze šamotových tahů – a soustředí se do kachlového obkladu, odkud stejnoměrně a postupně přechází do okolního prostoru kuchyně. V kachlích se teplo akumuluje a dlouho drží, takže ještě ráno, dlouho po vyhasnutí kamen, jsou kachle příjemně teplé. Kachlová kamna nebudeme mít ze dne na den – prověřit si nejprve musíme nechat to, jaký typ kachlových kamen je u nás doma možné vybudovat a tudíž zvolit tu správnou odbornou firmu k jejich postavení. Při odborném a správném postavení kachlových kamen je výhřevnost vysoká, protože se dosáhne toho, že dřevo se spaluje za vysokých teplot. -ag-