Univerzální skupinou nápojů, které si podle počasí můžeme připravit horké nebo studené, jsou Egg Noggs. Jak název napovídá, jejich součástí je vejce – a to syrové vejce; může být celé nebo pouze žloutek. Tento nápoj - v překladu “vaječný džbánek“ - je vlastně mléčný vaječný krém, do kterého je přidán v malém množství alkohol - destilát nebo likér. Zatímco podobná skupina vaječných nápojů – flipy – má původ v Severní Americe, Egg Nogg je nápoj skotský. Některé recepty na Egg Noggs ovšem byly opět „poameričtěny“, jak napovídají názvy Baltimore nebo Bufalo Bill… K přípravě používáme vejce co nejčerstvější, dobře a krátce skladovaná v teplotách jen něco nad nulou. Specifickou chuť často dodává tomuto nápoji skořicový nebo muškátový posyp na povrchu. Studené Egg Noggs připravujeme v šejkru, teplé v hrnku nebo džbánku. Oboje lijeme přes husté sítko do sklenic – mohou to být tzv. flipové sklenky s krátkou nožkou, sklenky špičkové, případně středně velké koktajlové sklenky. Podáváme se slámkou, někdy i se lžičkou. Přinášíme příklady receptů s likérem, koňakem a rumem s brandy. Apricot Egg Nogg (s likérem) 8 cl mléka, 1 žloutek, 1 cl cukrového sirupu, 4 cl likéru Apricot brandy, led. Na led do šejkru dáme všechny přísady, protřepeme, až se vytvoří pěna, přes sítko vlijeme do sklenky. Horký mocca Egg Nogg (s koňakem nebo brandy) 6 cl horkého mléka, 1 žloutek, 1 cl cukrového sirupu, 4 cl horké silné černé kávy (cezené, pressa nebo instatní), 2 cl koňaku nebo brandy, jemně mletá káva na posyp. Do porcelánového hrnku dáme žloutek, přilijeme cukrový sirup. Šleháme nebo kvedláme, přičemž postupně přiléváme mléko a kávu. Přidáme koňak, přes sítko přelijeme do sklenky a jemně posypeme mletou kávou. Baltimore Egg Nogg (rum a brandy) 3 dl čerstvého mléka, 1 vejce, 5 cl brandy, 2 cl bílého rumu, led, špetka muškátového květu. Na led v šejkru přidáme všechno ostatní a dobře protřepeme. Přelijeme do sklenky přes sítko a posypeme muškátovým květem. Bufalo Bill Egg Nogg 3 dl čerstvého mléka, 1 čerstvý žloutek, 5 cl cukrového sirupu, 10 cl červeného dezertního vína, 5 cl brandy, 5 cl bílého rumu, špetka skořice, špetka muškátového květu, led. Na led do šejkru přidáme všechny přísady, protřeseme do pěny, přecedíme, posypeme skořicí a muškátovým květem. -ag-