Osvěžující nápoje typu FIZZ jsou britského původu a z angličtiny lze odvodit i jejich název, označující šumění, syčení, lidově i „šampus“. Nejedná se přitom zdaleka jenom o Gin fizz, i když je z rodiny fizzů určitě nejznámější; tento míchaný nápoj starý skoro 150 let je osvědčený a dodnes oblíbený. Název fizz může v obecném slova smyslu totiž znamenat míchaný nápoj připravený v šejkru, jehož podstatnou částí je citronová šťáva v různém poměru kombinovaná s alkoholem. Kromě Gin fizzu si tak můžeme namíchat také Brandy (koňak) fizz, Rum fizz, Whisky fizz. Název se mění podle toho, jakou bázi v koktajlu použijeme. Zkusit můžeme také vodku či tequilu… A pokud jde o čerstvou citronovou šťávu – vitamín C nám v tomto ročním období jistě přijde k duhu, kdy bychom se měli zaměřit nejen na odlehčenou stravu, ale i „lehčí“ koktajly, s menším množstvím alkoholu a s přídavkem vitamínů. Snížením objemu alkoholu si můžeme připravit také nízkoalkoholické fizzy nebo dokonce lze alkohol vynechat úplně. Důležité při výrobě fizzu je důkladné protřesení v šejkru. Začínáme tak, že do šejkru dáme led a na ten pak další suroviny. Potom protřepeme všechny ingredience alespoň dvě minuty. Fizzy se dolévají sodovkou, ale také sektem či jiným šumivým vínem, nebo dokonce pravým šampaňským. V některých recepturách najdeme také uvedeno použití syrových vajec: bílku (výsledkem bude Silver fizz), žloutku (Golden fizz) či celého vejce (Royal fizz). A jak servírujeme? Do špičkových sklenic s krátkou stopkou nebo do highballs. Whisky fizz Šejkr naplníme ledem asi do poloviny, přidáme šťávu z půlky citronu, 2 - 3 lžičky cukru, 1 dcl whisky. Dobře protřepeme, nalijeme přes sítko do sklenky a dolijeme sodovkou (pro změnu někdy zkuste dolít sektem!). Do šejkru můžeme přidat i 1/2 bílku z čerstvého vejce, který nápoj napění. Rum fizz Tentokrát připravíme bez šejkru! Do vysoké sklenky dáme led – více než do poloviny. Přidáme 1 dcl bílého rumu, 0,5 cl cukrového sirupu, 0,5 dcl ananasového sirupu, lehce zamícháme, dolijeme sodovkou. Sklenku ozdobíme plátkem pomeranče nebo ananasu. Gin fizz Led, 9 cl ginu, 6 cl citronové šťávy, 3 cl cukrového sirupu, 12 cl sodovky nebo sektu, řez citronu. Šejkr naplníme ledem do poloviny, na něj přidáme gin, cukrový sirup a citronovou šťávu. Dobře protřepeme. Přes sítko nalijeme do vysoké sklenky (highball), ozdobíme řezem citronu, případně také koktajlovou třešinkou. Koňak (brandy) fizz Led, šťáva z poloviny citronu, 5 cl koňaku (brandy), 1 cl cukrového sirupu, sodovka. Do šejkru dáme led, přilijeme citronovou šťávu, koňak a cukrový sirup, protřepeme a přecedíme do sklenky (asi do poloviny). Dolijeme sodovkou. -ag-